Cupru Min Abrud are nevoie de investitii pe mediu de 15 milioane de euro, cel mai important obiectiv fiind statia de neutralizare a apelor acide, a declarat sambata, la Alba Iulia, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb.

"Astept conducerea Cupru Min la Bucuresti in urmatoarele doua saptamani, pentru a gasi solutia legala de finantare pe zona de mediu. Cupru Min are nevoie de investitii pe mediu de 15 milioane de euro, din care cel mai important obiectiv este statia de neutralizare a apelor acide", a afirmat Rovana Plumb, citata de Agerpres.

Ministrul a subliniat ca "toate aceste conditii trebuie respectate, pentru ca sunt norme legale in vigoare".

Rovana Plumb a spus ca este convinsa ca vor fi gasite sursele de finantare, "astfel incat cu toate ca ele vor trebui cuprinse in autorizatie integrata de mediu intr-un timp relativ optim sa poata sa fie realizate".

Cupru Min a depus la Agentia de Protectia Mediului Alba solicitarea de emitere a autorizatiei integrate de mediu, care presupune si masurile in ceea ce priveste realizarea acestor investitii, a mentionat ea.

"De asemenea, in Guvern s-a discutat despre un plan de privatizare in ceea ce priveste Cupru Min. Eu doresc sa vorbesc numai din punct de vedere al Ministerului Mediului, ca sunt necesare aceste investitii pe zona mediului la Cupru Min, bineinteles incluzand aici si gestiunea deseurilor miniere respective", a mai aratat Rovana Plumb.

Autorizatia integrata de mediu emisa de ARPM Sibiu pentru iazurile de decantare si haldele de steril rezultate din procesul de extractie-procesare a expirat la 31 decembrie 2011.

Cupru Min a trecut anul trecut printr-o procedura de privatizare, care insa nu s-a finalizat.

In 26 martie 2012, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei organizate pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud, la pretul de 200,772 milioane de euro. Pretul de pornire a fost de 57,363 milioane de euro. Ulterior, licitatia a fost anulata, cele doua parti nereusind sa ajunga la o intelegere.

Infiintata in 1977, sub denumirea de Sucursala Miniera Abrud, exploatarea avea ca obiect principal de activitate extractia si prepararea minereurilor cuprifere sarace de la Rosia Poieni. Zacamantul era evaluat la peste un miliard de tone de minereu cu un continut mediu de 0,353% cupru si cu aproximativ 3,9 milioane de tone de metal.

Potrivit specialistilor, in zacamantul de la Rosia Poieni se afla 64% din totalul rezervelor de cupru ale Romaniei. Unitatea a fost pusa in functiune opt ani mai tarziu, fiind proiectata pentru o capacitate de noua milioane de tone minereu extras si prelucrat pe an. Nivelul de productie maxim a fost atins in 1988, cu o cantitate de 3,5 milioane de tone de minereu extras si prelucrat si o productie de 5.100 de tone de cupru.