Australia a cunoscut cea mai calda vara din istoria sa, iar mercurul termometrelor va continua sa urce din cauza incalzirii globale, a avertizat luni directorul Comisiei guvernamentale pentru clima, scrie AFP. In data de 7 ianuarie, australienii au trebuit sa faca fata celei mai calde zi dintotdeauna, caci temperatura medie nationala a urcat la 40,3 grade Celsius in miezul verii 2012-2013 (decembrie-februarie).

44 de statii meteorologice din intreaga tara au inregistrat valori istorice de temperatura. La Sydney, cel mai mare oras al Australiei, termometrul a atins 45,8 grade Celsius in 18 ianuarie, cu 0,5 grade mai mult decat precedentul record consemnat in luna ianuarie 1939.

Raportul Comisiei mai scrie ca, numai 21 de zile au cunoscut o temperatura medie mai mare de 39 de grade de circa 100 de ani de cand se fac masuratori, dintre care opt zile in cursul acestei veri.

"Vara australiana 2012-2013 a fost marcata de conditii meteo extreme in cea mai mare parte a teritoriului, cu valuri record de caldura, importante incendii ale vegetatiei, ploi torentiale si inundatii devastatoare", mai arata documentul.