Comisia Europeana transmite Romaniei ca trebuie sa isi dezvolte masurile potrivite in directia folosirii responsabile a acestor resurse, in conditiile in care protejarea lor, la nivel cantitativ si calitativ, reprezinta un "punct critic", informeaza Mediafax citand un comunicat de presa al Comisiei.

Indicatiile Comisiei seunt facute in contextul lansarii proiectului pentru protejarea resurselor de apa ale Europei (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources), o strategie care vizeaza existenta unei cantitati suficiente de apa buna care sa acopere nevoile oamenilor, economiei si mediului.

Potrivit comunicatlui de presa, proiectul intentioneaza sa ofere statelor membre instrumentele necesare imbunatatirii gestionarii apei atat la nivel national, regional cat si local, la nivelul albiei raurilor. Proiectul se bucura de sustinerea Innovation Partnership on Water, lansat in mai 2012.

In Romania, protejarea resurselor de apa, atat la nivel calitativ, cat si cantitativ, este un punct critic. Problema necesita cu atat mai multa atentie cu cat resursele de apa ale Romaniei sunt structura de rezistenta a economiei, intre 35 si 40% din energia electrica a tarii provenind din hidrocentralele existente pe Dunare. Rezervele de apa sunt, de asemenea, importante pentru a sustine agricultura, 30% din terenurile fertile avand nevoie de irigare, se mai arata in comunicat.

Conform documentului citat, Comisia Europeana a remarcat urmatoarele probleme:

  • reducerea nivelului resuselor de apa: "Desi sunt reduse, acestea sunt amenintate si de poluare care, din perspectiva informatiilor detinute de Comisia Europeana, este efectul direct al deversarilor cauzate de lipsa unei infrastructuri si legislatii potrivite", informeaza comunicatul citat de Mediafax.
  • in ceea ce priveste consumul, initiativele economice in directia promovarii folosirii sustenabile a apei sunt reduse si lipseste un plan de comunicare despre resursele de apa, coerent.
  • legat de implementarea Directivei Cadru privind Apa (EU's Water Framework Directive - WFD), exista puncte sensibile in anumite zone unde nu au fost facute masuratori biologice exacte, iar evaluarile de ordin ecologic sau chimic nu corespund cu standardele europene.

"Data fiind importanta agriculturii in Romania, este nevoie de masuri clare care sa vizeze acest sector. Iar costurile implicate nu se cunosc inca. Sub legislatia Uniunii Europene, costurile ar trebui sa acopere o gama diversa de servicii legate de managementul apei, mediu si resurse si sa demonstreze modul in care principiul 'costului platit pentru poluare' a fost incorporat in Planurile de Management ale Albiei Raului (River Basin Management Plans). Toate aceste aspecte au fost analizate in Proiectul pentru protejarea resurselor de apa", se mai arata in comunicat.

Comisia Europeana informeaza ca legislatia europeana in materie de apa trebuie aplicata corespunzator, pentru a intampina provocarile vechi si noi, cum ar fi poluarea apei, consumul de apa din agricultura sau producerea de energie, exploatarea solului si impactul schimbarilor climaterice.

"Concluziile Proiectului pentru protejarea resurselor de apa ale Europei arata ca intelegem in profunzime problemele cu care ne confruntam si detinem o platforma solida care sa ne permita gestionarea acestora. Este momentul sa actionam in consecinta si sa furnizam beneficiile legislatiei noastre pentru a crea oportunitati de gasire a unor solutii creative in legatura cu politica si industria apei. Avem nevoie doar de o balanta sustenabila intre cererea ti oferta de apa, luand in calcul oamenii si mediul natural de care acestia depind", spune comisarul european pe probleme de mediu, Janez Potocnik.