Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bucurestiul are de miercuri autolaborator pentru monitorizarea calitatii aerului

Bucurestiul are de miercuri un autolaborator pentru monitorizarea calitatii aerului. Instalat deocamdata sub Podul Basarab, la intersectia bulevardului Nicolae Titulescu cu Calea Grivitei, autolaboratorul va fi folosit in diverse puncte ale Capitalei, la solicitarea cetatenilor sau a unor institutii, urmand sa monitorizeze factorii atmosferici poluanti, in special praful. Autolaboratorul a costat 1.055.000 de lei fara TVA, fiind achizitionat prin licitatie publica. Prezent miercuri la inaugurare, primarul Sorin Oprescu a declarat ca, in cazul in care nu se va actiona cu rapiditate pentru cresterea calitatii aerului in Capitala, Romania risca sa atraga asupra sa declansarea procedurii de infringement din partea Uniunii Europene. Primarul Capitalei a mai precizat ca masurile care se vor lua, daca se va constata depasirea limitelor admise ale gradului de poluare din capitala, tin de sursele de poluare, urmand ca acestea sa fie identificate si inchise: "De aceea si insistam pentru cresterea traficului de biciclisti, pentru testarea unor masini electrice, pentru a vedea daca folosirea acestora vor duce la o scadere a gradului de poluare in Bucuresti", spune Sorin Oprescu. Pe de alta parte, Sorin Oprescu a mentionat ca panourile antizgomot instalate pe Podul Basarab in zona Grivitei - Titulescu au aratat ca nivelul de zgomot este in limite normale: "Au fost facute cateva masuratori, iar zgomotul in zona este sub limita admisa".

O treime dintre orasenii din Romania nu renunta la electrocasnicele stricate, fie pentru ca nu stiu cum sa scape de ele, fie pentru ca spera sa le repare

O treime dintre orasenii din Romania au in gospodarie electrocasnice nefunctionale, mai ales televizoare si frigidere vechi, dar nu renunta la ele fie pentru ca nu stiu cum sa faca asta, fie pentru ca spera sa le repare, arata un studiu realizat la comanda ECOTIC si Recolamp. Totusi, chiar si cand renunta la un aparat, doar o zecime dintre oraseni il duc la reciclat, iar peste o treime il dau altei persoane, care continua sa-l foloseasca. Romanilor la pasa foarte putin de efectele nocive pe care pastrarea unor aparate vechi le au asupra mediului si foarte putini stiu unde sunt punctele de colectare a deseurilor. Studiul a fost realizat intre 12 si 16 septembrie in randul a 800 de oraseni cu varste intre 25 si 55 de ani. Obiectivul a fost aflarea atitudinii acestora fata de electronice si electrocasnice, dar si cunostintele despre modul in care acestea pot fi reciclate. Valentin Negoita, seful ECOTIC, a atras atentia asupra faptului ca publicul nu este constient de pericolele ce deriva din pastrarea in locuinte a unor aparate nefunctionale. El a dat ca exemplu tuburile catodice ale televizoarelor vechi, ce pot lasa 30 de ani substante poluante in sol, dar si freonul din frigiderele vechi, care ataca stratul de ozon. "O baterie aruncata unde nu trebuie poate polua 4.000 de litri de apa", spune el. Concluziile studiului arata ca marea majoritate a populatiei nu se preocupa de reciclare, nu colecteaza selectiv si nu stie unde se gasesc punctele de colectare a deseurilor. Pe de alta parte, aceste puncte sunt foarte putine, din cauza ca autoritatile nu s-au preocupat de acest lucru. ECOTIC si Recolamp propun implicarea scolilor in programele de colectare si deschiderea unor puncte de colectare langa acestea, estimand ca o astfel de masura ar putea avea impact urias, in conditiile in care in tara sunt 14.000 de scoli, la care sunt inscrisi trei milioane de elevi.

Braila va deveni, luna viitoare, primul oraş de pe porţiunea românească a Dunării care nu va mai deversa ape uzate în fluviu

Staţia de epurare din Brăila, proiect în valoare de peste 49 milioane de euro realizat prin Programul ISPA al Uniunii Europene, va fi deschisă oficial în luna noiembrie, a anuntat primarul Aurel Simionescu. "În momentul de faţă, s-au încheiat probele cu apă uzată, iar propunerea este ca, undeva în prima decadă a lunii noiembrie, să se facă deschiderea oficială. Specialiştii mi-au spus că este o staţie ultramodernă, comparabilă cu oricare altă staţie de acest gen din lume", a precizat primarul Brailei. După ce staţia de epurare va fi dată în funcţiune, municipiul Brăila va fi primul oraş de pe porţiunea românească a Dunării care nu va mai deversa ape uzate în fluviu şi se va alinia normelor europene de mediu, care intră în vigoare din 2019.