​Materialul video de mai jos, realizat in 1972 de creatorii show-ului britanic de comedie Monty Python, ilustreaza cum s-ar desfasura un meci de fotbal intre Germania si Grecia, daca pe teren ar intra, in locul sportivilor, unii dintre cei mai mari filosofi.

The Philosophers' Football Match - Monthy Python (1972)Foto: Captura YouTube

Asa cum si-au imaginat jocul cei de la Monty Pyton, din echipa nationala a Germaniei ar face parte: Leibniz, Kant, Hegel, Schopenhauer, Schelling, Jaspers, Schlegel, Wittgenstein, Nietzsche, Heidegger, precum si Franz Beckenbauer - singurul personaj care a fost intr-adevar jucator de fotbal; iar din echipa Greciei ar face parte: Socrate, Platon, Aristotel, Epictet, Sofocle, Empedocle, Plotin, Epicur, Heraclit, Democrit si Arhimede.

Filmat pe stadionul Grünwalder din Munchen, jocul infatiseaza "lupta contrariilor", scrie openculture.com. Cei de la Monty Python au ales aceasta tema pentru materialul lor comic, intitulat "The Philosophers' Football Match", pentru ca este o activitate de grup - ceva ce ii lipseste, in genere, activitatii filosofice.

In fotbal nu gandesti prea mult, trebuie sa actionezi, iar acest lucru este o provocare pentru filosofi, a spus Terry Jones, parte a grupului The Pytons.