In ultima zi a Saptamanii Patimilor, crestinii ortodocsi praznuiesc ingroparea trupeasca a lui Iisus Hristos, se roaga, isi amintesc de patimile suferite de Mantuitor pentru mantuirea omenirii si se pregatesc pentru slujba de Inviere.

Slujba de PastiFoto: basilica.ro

Seara, lumea porneste spre biserica, la slujba de Inviere. La miezul noptii, preotul cheama sa se ia lumina, spunand: "Veniti sa luati Lumina!", iar credinciosii isi aprind lumanarile si transmit mai departe lumina. La plecarea spre casa, fiecare credincios duce in caminul sau lumanarea aprinsa la Inviere.

Oamenii obisnuiesc sa mearga si la cimitir la capataiul mortilor familiei si sa se aprinda si acolo lumanari, ca si cei trecuti dincolo sa stie ca a venit Invierea Domnului.

Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastilor. In aceasta zi se taie mielul, iar gospodinele vopsesc ouale, in cazul in care nu au avut timp in Joia Mare, pregatesc drobul si friptura de miel, cozonacii si pasca.

Din strabuni se obisnuia ca oasele si resturile adunate dupa ce se taie mielul se ingroapa la radacina unui mar sau par sanatos, pentru ca toti membrii familiei sa fie sanatosi intregul an.

Se deretica prin casa si se pregatesc hainele curate care se vor imbraca la slujba de Inviere. In ziua de Inviere se poarta haine noi, albe, dupa cele de doliu purtate in Saptamana Patimilor, iar femeile trebuie sa poarte cel putin o camasa noua, iar barbatii, o palarie noua.

Sambata seara, inainte de slujba de Inviere, gospodinele pregatesc cosul cu bucate, in care se pune un stergar nou, o lumanare alba aprinsa, oua, cozonac, pasca, o bucata de slanina, zahar, faina, o ramura de busuioc, un mic miel din aluat copt si vin, noteaza crestinortodox.ro.

Cosul este dus la biserica pentru a fi sfintit de preot. In Sambata Mare, se spune ca nu este bine sa dormi pentru ca atunci cand se deschid cerurile, Domnul poate vedea inlauntrul fiintelor, iar dorintele pe care ti le pui se vor implini.