​Ultimii doi ani au fost dezastruosi pentru Nepal, iar 2015 a fost primul an din ultimii 41 in care niciun alpinist nu a ajuns pe varful Everest, scrie Wall Street Journal. Cutremurul din aprilie a dat totul peste cap, iar o avalansa a ingropat 24 de oameni in acea zi fatidica. De la prima ascensiune, in 1953, peste 6.000 de alpinisti au ajuns pe varf, insa acum se cauta un mod de a limita numarul celor care vor primi permise pentru a incerca sa urce pe varf.

EverestFoto: L. Barza

Everest a devenit un loc extrem de aglomerat fiindca tot mai multi vor sa urce pe varf, chiar daca in medie costurile trec de 50.000 de dolari/persoana. In aceste conditii ajung si oameni nepregatiti sa lupte cu conditiile periculoase de la peste 7.000 de metri si nu este deloc mic numarul celor care mor incercand sa urce.

In 2013 peste 650 de oameni au ajuns pe varf si s-au tras noi semnale de alarma despre cat de aglomerat si de murdar a ajuns muntele. Apoi au venit dezastrele. In 2014 o avalansa a ucis 16 serpasi in cel mai dur accident din istoria muntelui, in timp ce in aprilie 2015 cutremurul care a omorat 8.000 de oameni in Nepal a distrus infrastructura si multe sate din zona inalta.

Desi guvernul de la Kathmandu nu a suspendat permisele acordate, majoritatea expeditiilor au decis din proprie initiativa sa abandoneze, fiindca riscurile erau prea mari.

Nici din partea tibetana nu s-a mai putut urca, fiindca autoritatile chineze au interzis orice tentativa de cucerire a varfului. In octombrie, un alpinist japonez care isi pierduse noua dintre degetele de la mana intr-o expeditie anterioara, a incercat sa urce, dar s-a intors din cauza vantului puternic si a zapezii.

Pentru guvernul de la Kathmandu problema este complicata fiindca obtine sume importante din permisele de varf, iar limitarea modului in care pot fi acordate ar afecta bugetul. La fel insa, si serpasii depind de expeditiile internationale, astfel ca nivelul de trai si asa scazut ar fi si mai mult afectat.

Insa muntele devine tot mai periculos si din cauza schimbarilor climatice, astfel ca avalansele devastatoare ar putea aparea mai des.

Chiar daca ascensiunile devin mai periculoase, numarul celor care incearca sa urce pe Everest nu scade, ci este tot mai mare, muntele fiind in continuare precum un magnet.