Un parc tematic construit pentru a celebra aniversarea cuceririi puterii de catre Armata Rosie in China, a dus la formarea unei opozitii in randul utilizatorilor de internet. Parcul de 300.000 de metri patrati a fost deschis luni in orasul Wuhan inaintea zilei nationale a Chinei ce marcheaza fondarea Republicii Populare Chineze, in data de 1 octombrie 1949.

Ziua nationala a Chinei - Piata TiananmenFoto: Colaj foto

In locul lui Tarzan, Mickey Mouse si Capitanul Jack Sparrow, reporterii ziarelor chineze spun ca vizitatorii vor fi intampinati de statuile a 35 de personaje istorice, "modele comuniste", incluzandu-l pe veteranul Armatei Rosii Liu Hanqing, sau pe unul din primii lideri de partid, Cai Hesen.

Asa-numitul "turism rosu" a fost revitalizat sub mandatul lui Xi Jinping, orase din toate partile Chinei cautand sa obtina profituri pe baza rolului lor in istoria partidului Comunist. Autoritatile din Wuhan planuiesc constructia a 5 asemenea parcuri in onoarea partidului ce numara 85 de milioane de membrii.

Comunitatea online critica folosirea banilor contribuabililor pentru a sustine "spalarea creierelor" chinezilor prin intermediul parcurilor tematice din Wuhan, scrie The Guardian.

"Facand apel la o arta vioaie, populista, parcul prezinta modelele si istoria partidului, exercitand o influenta subtila asupra publicului si oferindu-i o "imbogatire rosie"", promite un articol de pe un website guvernamental.

Totusi, comunitatea online de chinezi a reactionat fata de ideea folosirii fondurilor contribuabililor pentru a sustine ceea ce multi descriu drept un parc de propaganda. "Nici ei nu cred in el, insa vor ca publicul sa o faca", scrie un utilizator Weibo, verziunea chineza a site-ul de socializare Twitter. "Ar trebui numit parcul tematic de spalat creiere", a mai scris altul.

Criticii online au jurat ca de acum sa voteze "cu picioarele". "Asemenea proiecte de spalare pe creier sunt o risipa de bani ai platitorilor de taxe", se plangea un chinez utilizator al site-ului Weibo. "Eu nici macar nu o sa le vizitez", a scris un altul.