O hartă interactivă explică modul în care creierul uman percepe scurgerea timpului în diferite perioade ale vieții și arată de ce, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ni se pare că timpul trece din ce în ce mai repede, conform lifehacker.com.

HartaFoto: http://maximiliankiener.com

Această hartă cronologică, creată de Maximilian Kiener, arată care este percepția trecerii timpului la fiecare vârstă, în raport cu viața luată ca un întreg, pentru a sublinia că trecerea timpului are pentru fiecare persoana o valoare relativă.

De exemplu, la 5 ani 1 singur an reprezintă 20% din viață, iar la 50 de ani numai 2% din viața luată ca un întreg.

Harta interactivă are la bază o teorie a filosofului Paul Janet (profesor la Universitatea Sorbona din Paris începând cu anul 1864), descoperită și citată pentru prima dată de filosoful și psihologul american William James (profesor la Universitatea Harvard din anul 1875). Conform teoriei lui Janet aceeași măsură de timp pare mai scurtă cu cât îmbătrânim, dar această percepție este valabilă pentru zile, luni și ani, fiind mai puțin probabil să se manifeste asupra orelor, în timp ce minutele și secundele rămân la fel.

Harta poate fi accesată la acest link: http://maximiliankiener.com/digitalprojects/time/