Persoanele cu durere cronică vor putea folosi programe online pentru a își calma durerea, fără a mai fi necesare vizitele la medic, scrie reuters.com.

DurereFoto: MorgueFile.com

Un grup de cercetători australieni au testat o serie de aplicații online concepute special pentru diminuarea durerilor cronice. Testele, efectuate pe un grup de oameni care sufereau de dureri de mai bine de 6 luni de zile, au arătat că voluntarii au înregistrat scăderi ale intensității durerii și stării de anxietate timp de 8 săptămâni cât a avut loc experimentul științific, iar efectele benefice s-au întins pe durata a 3 luni după tratament.

"În timp ce programele terapeutice ținute de medici specializați pentru gestionarea durerii sunt eficiente, în multe dintre cazuri adulții pot benefica de programe furnizate prin intermediul internetului, fără a mai fi necesară vizita la medic”, declară Blake Dear, cercetător în domeniul psihologiei în cadrul Universității Macquarie din Australia.

Blake Dear și colegii săi au recrutat online 490 de voluntari, adulți care obișnuiesc să consulte un medic pentru gestionarea durerii cronice, nu au boli psihice și au acces regulat la un calculator și internet. Voluntarii au fost împărțiți în 4 grupuri. La 3 dintre acestea li s-a dat accesul pentru a folosi aplicațiile online de management al durerii pentru perioada studiului, iar celor din al patrulea grup li s-a spus că sunt pe lista de așteptare pentru a primi accesul la programele online, continuându-și tratamentul obișnuit cu medicii lor.

Pe durata tratamentului, oamenii din grupurile cu acces la tratamentul online au avut 5 programe care se axau pe managementul durerii folosind tehnici cognitive de terapie comportamentală.

La sfârșitul celor 8 săptămâni, pacienții din grupurile care au avut accesul la tratamentul online au înregistrat scăderi de până 18% în ceea ce privește nivelul durerii pricinuite de handicap, scăderi ale anxietății de până la 32% și scăderea simptomelor depresive de până la 36%. În plus, aceste îmbunătățiri au fost susținute timp de 3 luni.