Ca sa devii bodyguard pentru elita Coreei de Nord, trebuie sa demonstrezi o serie de calificari greu de crezut, printre care sa spargi cu capul mai multe scanduri, sa distrugi o lespede din granit pe propriu piept cu ajutorul unui ciocan si sa spargi becuri cu un singur deget, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lee Young-guk, care a fost garda de corp a lui Kim Jong Il pentru 10 ani, inainte ca acesta sa ajunga la conducerea Coreei de Nord, a povestit pentru CNN ce antrenamente trebuie sa faci ca sa fii considerat potrivit pentru a proteja un lider.

"E un antenament dur", spune Lee. "Dar de ce sa il faci? Ca sa construiesti loialitatea. O arma nu va castiga un razboi, iar taekwondo nu ajuta la nimic altceva decat la formarea spiritului, dar creeaza loialitate".

Porivit lui Lee, antrenamentul lui presupunea si metode mai traditionale: trasul la tinta, antreamente fizice, tactice si de greutate, inot si manevrarea unei barci.

O mare parte din antrenament, insa, o constituie spalarea pe creier din punct de vedere ideologic. Lee a fost antrenat sa creada ca tatal lui Kim Jong-un era un zeu si ca singurul motiv pentru care s-a nascut era sa il serveasca si sa il protejeze pe "liderul iubit".

Dar in cei aproape 11 ani pe care i-a petrecut langa el, Lee spune ca a vazut un om inconjurat de teama si un om cu "doua fete". Kim Jong Il putea sa dea aur cand era fericit si pedepse cu moartea atunci cand nu era.

"Cand Kim Jong Il sosea cu masina lui, consilieri de 60-70 de ani fugeau de el si se aruncau in iarba. Aveau praf pe haine dar voiau sa se ascunda de el", spune Lee. "Se speriau pentru ca pana si atunci cand era fericit era nepoliticos si era in stare sa le taie capul".

Lee isi aminteste in special cazul unui oficial in varsta care a folosit o data liftul privat si scrumiera lui Kim Jong Il. Cand acesta a aflat, l-a trimis intr-o tabara de concentrare - unde barbatul a murit.

Lee stia ca liderul nord-coreean era un om nemilos din vremea in care lucra pentru el. Dar doar dupa ce a evadat in Coreea de Sud, unde locuieste si acum, si-a dat seama ca era un adevarat dictator, asa cum fusese tatal sau Kim Il Sung si asa cum este acum fiul sau, Kim Jong Un.

Dar Lee e ingrijorat ca liderul actual al Coreei de Nord, Kim Jong Un, ar putea fi cel mai rau dintre toti: "Kim Jong Un a sfarsit prin a-si omori unchiul, pe care nici Kim Jong Il nu a putut sa-l omoare".

"Pe masura ce puterea a ajuns la a treia generatie, a devenit mai nemiloasa. Kim Jong Un a creat loialitate, dar e falsa si se bazeaza pe teama".

De la palate, mancaruri si femei opulente, de care cei din anturajul lui Kim Jong Il le aveau parte din abundenta, Lee a avut parte apoi si de cealalta extrema a vietii in Coreea de Nord.

Dupa ce a fost prins cand incerca sa fuga din tara in 1994,Lee a fost trimis in temuta tabara pentru detinuti politici Yodok. A scapat de acolo, devenind unul dintre cei aproximativ 25.000 de transfugi pentru care acum Coreea de Sud este casa lor. In noua sa viata, a lucrat ca fermier, a scris o carte despre viata din Nord si continua sa isi impartaseasca experientele avute in cealalta parte de granita.