Cateva localitati de pe Valea Muresului, din judetul Arad, se confrunta in ultimele zile cu o invazie de buburuze, iar oamenii aduna zeci de mii de insecte din case, specialistii afirmand ca fenomentul este rar si este cauzat de temperaturile ridicate, relateaza Mediafax.

Localnicii din orasul Lipova si alte cateva sate invecinate se plang ca de cateva zile, de cand temperaturile diurne ajung la 20 de grade, se confrunta cu o invazie de buburuze, care formeaza "covoare" vii pe terase, in curti, gradini, pe strazi si chiar in case, daca se lasa ferestrele deschise cateva minute.

"Am scos cu matura si lopata zeci de mii din casa ca am aerisit doar cateva minute si nu am observat ce e afara. Nu am mai vazut asa ceva si nu intelegem ce se intampla. Nu ne este teama de ele ca nu sunt periculoase, dar nu poti calca nici pe strada decat pe buburuze", a declarat pentru Mediafax o localnica din Lipova.

"Am fost la Primarie la Lipova si am cerut sa vina sa stropeasca. Au dat cu ceva fum, dar au aparut iarasi si nu mai stim ce sa facem. Trebuie sa astupam toate orificiile de la locuinte, aerisirile, ca intra peste tot", a spus o alta localnica.

Primarul orasului Lipova, Mircea Jichici, a declarat ca au mai fost invazii similare primavara si toamna, dar niciodata oamenii nu s-au confruntat cu un numar atat de mare de buburuze.

"Avem padurea langa oras si de acolo vin, cand temperaturile sunt la 20-22 de grade. Si in primavara am stropit si am scapat de ele, dar acum ne-au luat prin surprindere si sunt mult mai multe. Este un fenomen foarte ciudat", spune primarul.

Specialistii afirma ca aceste insecte starpesc daunatorii de plante, fiind benefice la culturi. Ei cred ca in acest an buburuzele s-au inmultit mai mult si din cauza ploilor din timpul verii.

"Ploile au condus la inmultirea afidelor, care sunt daunatori ai plantelor. Din aceasta cauza a crescut si numarul buburuzelor, pentru ca ele se hranesc cu afide. Daca vom avea din nou o iarna blanda, s-ar putea ca anul viitor numarul lor sa fie si mai mare", a declarat biologul aradean Mihai Pascu.

Localnicii spera ca problema va fi rezolvata odata cu scaderea temperaturilor, dar intre timp Primaria Lipova a anuntat ca va stropi cu insecticide.

Vezi foto pe Mediafax