"Starbucks-ul secret" sau "Magazinul Numarul 1", asa cum este scris pe chitantele clientilor, este una dintre cele mai aglomerate cafenele starbucks din Statele Unite. Clientela este reprezentata de mii de analisti, agenti, economisti, ingineri, geografi si cartografi, care lucreaza la colectarea de informatii si lansarea operatiunilor sub acoperire, relateaza The Washington Post.

Barmanii de la Starbucks-ul din sediul CIA trec prin interviuri si controale riguroase si sunt escortati de agenti atunci cand parasesc cafeneaua la sfaristul programului de lucru.

Deoarece campusul este o "insula extrem de securizata", foarte putini angajati ai CIA parasesc zona de lucru pentru a-si cumpara cafea. Acest Starbucks arata ca oricare altul, cu scaune si mese de lemn, cu prajituri cu fructe de padure si muzica folk, care rasuna din boxe.

Dar, managerul spune ca aceasta cafenea "are o misiune speciala", aceea de a umaniza mediul pentru angajati, care lucreaza sub presiune si de cele mai multe ori in birouri fara ferestre.

In cadrul cafenelei au loc si numeroase interviuri pentru agentii care doresc sa lucreze in interiorul CIA. "Cafeaua merge bine la acest tip de conversatii", a spus unul dintre agenti.

O agenta a CIA a povestit ca, ocazional, se intalneste cu fosti colegi de liceu sau prieteni din facultate, in timp ce sta la coada in cafeneaua Starbucks a CIA, si afla cu surprindere ca fusesera colegi de mult timp.

Cei noua angajati ai cafenelei sunt chestionati in mod frecvent cu privire la riscurile de securitate.

"Le spunem ca daca cineva este cu adevarat interesat de locul lor de munca si pun prea multe intrebari, ei trebuie sa ne raporteze", a declarat supraveghetorul acestora.

Una dintre barmanite a spus ca initial a aplicat pentru un loc de munca la o companie de catering si ca urma sa serveasca angajatii din cladirile federale din regiune, fara sa stie exact unde va fi distribuita. Femeia a explicat ca a fost supusa unei verificari extinse.

Aceasta a relatat ca in prima zi de lucru a incercat sa introduca adresa in GPS-ul masinii pentru a ajunge la munca, dar pe ecran nu aparuse nimic, fiind nevoita sa ceara detalii de la persoana care a angajat-o. "De abia atunci mi-am dat seama ca lucrez pentru Starbucks la CIA".

"Tot ce le pot spune prietenilor este ca lucrez intr-o cladire federala".

In mod evident, cafeneaua Starbucks din sediul CIA nu poate aplica bine cunoscuta traditie a cafenelei in care pe canile de cafea sunt imprimate numele clientilor.