Lumea în schimbare

Cum a transformat pandemia COVID-19 religia și la ce schimbări ne-am mai putea aștepta

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 3 iulie 2020, 11:53 Lumea in schimbare


Biserica drive-in
Foto: Matt Smith| Sursă: WHYY/Keystone Crossroads
Livia Neagu avea acest ritual pe care îl îndeplinea în fiecare an: în fiecare primăvară făcea un pelerinaj la Mănăstirea Prislop, acolo unde e înmormântat părintele Arsenie Boca. Rugăciunile pe care le spun acolo îmi umplu sufletul pentru un an, le spunea ea cunoscuților. Și prețul, o nimica toată: nici 100 de lei. Numai că anul acesta, pelerinajul a fost anulat. A fost unul din modurile în care religiile lumii au fost afectate de pandemie. Slujbele religioase s-au mutat în online, iar bisericile, sinagogile, moscheile și templele au oferit închinare doar prin transmisiuni video pe Internet.

Modul în care ajunge Biserica la oameni se schimbă. Esența ei însă rămâne aceeași

Modul în care ajunge Biserica la oameni se schimbă. Esența ei însă rămâne aceeași, confirmă prelații cu care HotNews.ro a discutat. ”Biserica Ortodoxă Română a trecut prin drame istorice de înalt nivel. S-au pierdut sute de milioane de credincioși, dar identitatea nu s-a schimbat. BOR rămâne BOR. Vom trece prin această pandemie cu o conștiință mai rafinată cu privire la igienă, cu privire la nevoia de a ne proteja și a-i proteja și pe ceilalți Am învățat că și noi putem fi distribuitori ai virusului, chiar dacă suntem asimptomatici. Dar orice schimbare cu privire la ritual trebuie făcută la nivel panortodox, iar o asemenea decizie trebuie luată într-un for supra-național. BOR nu va fi schimbată în identitatea ei. Vom rămâne aceiași de la început până la finalul veacului. Nu cred că va exista o schimbare fundamentală. Trecem prin această experiență învățând din ea”, spune Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Așezămintele religioase au sprijinit autoritățile în lupta cu focarul de epidemie, ajutorul concret al BOR anunțat de Patriarhul Daniel depășind 12,5 milioane de lei. Și reprezentanții celorlalte culte au sărit în ajutor, oferind materiale de dezinfectare, aparate de purificare a aerului, măști, mănuși, ventilatoare, monitoare pentru pacienți, pompe de perfuzie sau alimente. În lume, cultele religioase au mai oferit testări gratuite COVID-19 pentru public sau s-au adunat pur și simplu pentru a se ruga pentru sănătatea celor afectați, precum și pentru înțelepciunea medicilor și a oamenilor de știință pentru a combate boala.Sursa foto: Basilica.ro/Raluca Ene

Ce urme va lăsa pandemia? ”Pandemia va lăsa urme de Evanghelie!”, consideră Francisc Doboș, reprezentantul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti. ”Această pandemie, a adăugat părintele Francisc, ne-a arătat că oamenilor le e sete de Dumnezeu. Dacă nu îl dăm noi, se vor duce ei să-l caute. Vor merge la supermarketul vieții și-l vor căuta ei. Și îl vor lua de acolo unde va fi mai ieftin, mai atrăgător. Asta nu înseamnă că Biserica trebuie să coboare ștacheta. Ci să știe să dăruiască frumusețea lui Dumnezeu!”, spune Francisc Doboș. El mărturisește că mereu își dorește ca Biserica să se schimbe. ”Dar în așa fel încât să-i rămânem fideli lui Dumnezeu”, precizează prelatul. ”Ce vreau să spun este că nu trebuie să rămânem blocați la forme. Foarte mulți oameni se îndepărtează de Biserică din cauza că nu mai văd în slujitorii Bisericii un partener de dialog spiritual adecvat. Noi trebuie să traducem Biblia omului de astăzi, printr-un limbaj adecvat vremurilor de astăzi. Să mă reinventez spiritual, păstrând Tradiția, dar fără a deveni tradiționalist. Limbajul nostru se schimbă, dar Dumnezeu rămâne același”, conchide Francisc Doboș.

”Religia va rămâne la bazele sale. Nu se vor reseta regulile religioase. Religia a fost revelată nouă credincioșilor de către bunul Creator. Poate că în pandemie am învățat să ne rugăm mai mult. În aceste zile poate că ne-am rugat mai mult, ne-am deschis către cer”, spune și Refi Erghiun, Consilier de Cult in cadrul Muftiatului Cultului Musulman si Imam al Geamiei Hunkiar din Municipiul Constanta.

Multe biserici din toate cultele creștine au făcut astfel încât serviciile lor religioase să fie disponibile prin radio, streaming online sau televiziune, în timp ce altele au oferit servicii de intrare în parcările bisericii lor, alături de ghiduri ajutătoare pentru a se familiariza cu serviciile religioase de tip drive-in. Unii creștini folosesc aplicații online, care conțin rugăciuni, pentru a rămâne în bună relație cu credința lor.

Cine are curiozitatea să intre în Google Play va vedea sute de asemenea aplicații în diferite limbi și formate.

Ce schimbări au apărut deja: Pe măsură ce coronavirusul a închis biserici, sinagogi și moschei din întreaga lume, liderii religioși și-au mutat serviciile în online, acestea fiind transmise pe Instagram, rugăciunile postate prin link video sau prin aplicații descărcate pe telefoane inteligente.

Martorii lui Iehova au încetat obiceiul de a bate ușile oamenilor sau de a mai pune standul cu reviste și cărți în intersecțiile agglomerate, potrivit weforum.org iar un lider religios a solicitat membrilor congregației sale să nu „lase distanțarea socială să devină izolare socială”.

Revista budistă americană Tricycle a publicat meditații online care să ajute pe cei care se confruntă cu depresia, iar Biserica Episcopală St. James din Newport Beach, California, i-a îndemnat pe enoriași să-și folosească timpul liber citind cărți religioase sau vizionând filme documentare.

Religia va funcționa bazându-se mai mult pe individ, și mai puțin pe comunitate

În Tbilisi, Georgia, Biserica Ortodoxă - criticată pentru că a servit Sfânta Împărtășanie cu aceeași linguriță unor comunități întregi (la fel ca la noi, dealtfel) a organizat o procesiune religioasă auto, pentru a stropi străzile orașului cu apă sfințită și a-i proteja pe locuitori.

Foarte probabil, o schimbare va fi aceea că religia va funcționa bazându-se mai mult pe individ, și mai puțin pe comunitate. Se știe că toate religiile funcționează atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv. Pandemia și distanțarea social au rărit considerabil participanții la viața religioasă comunitară. Credincioșii se angajează în rugăciune într-un mod privat și poate că această dimensiune este cea care contează cu adevărat în exersarea credinței.Sursa foto: freepik.com

Dimensiunea privată sau personală este adevărata esență a religiei, în timp ce dimensiunea comunitară doar o completează, scrie un expert pe teme religioase. ”Religiile au supraviețuit comunismului, chiar dacă practicarea lor a fost interzisă. Au rezistat pentru că oamenii se rugau în interiorul caselor lor. Religia nu va dispărea niciodată, chiar dacă nu va avea dimensiunea comunitară la fel de consistentă”, mai spune acesta.

Componenta virtuală a religiei va căpăta o mai mare greutate, zidul dintre religia practicată virtual și cea fizică din lumea reală va deveni tot mai subțire, iar oamenii vor asista mai degrabă la ceremoniile religioase online, fără a fi nevoie să fie prezenți fizic în interiorul locașurilor de cult.

Religiile trebuie să fie pline de resurse și imaginație


Religiile trebuie să fie pline de resurse și imaginație. Un exemplu citat de expertul în Hinduism Julius Lipner este cel al hindușilor din Mauritius, care au transformat un lac banal într-unul „sfânt”, transportând apă din râul sfânt Gange. Hindușii de pe insulă văd lacul ca pe un alt Gange, cu aceleași puteri tămăduitoare. Ei sunt încântați să participe la festivaluri religioase pe malul lacului, în loc să facă un pelerinaj real la „adevăratul” Gange, aflat la multe mii de kilometri distanță.

Parteneriatul Stat-Biserică ar putea fi re-gândit în sensul în care Biserica poate fi un real sprijin pentru diseminarea unor teme importante. De pildă, mesajele privind igiena sanitară și cele legate de distanțarea social au fost transmise și prin intermediul slujitorilor diferitelor culte, contribuind la ținerea sub control a pandemiei. E drept, am avut și situații dificile în care anumiți prelați au preluat diverse teme conspiraționiste cu privire la coronavirus.

Criza coronavirusului a declanșat o căutare a divinului. Un sfert dintre americani spun că pandemia și-a consolidat credința religioasă, în timp ce doar 2 la sută spun că a slăbit-o, potrivit Pew Research Center. (Efectul este mai mare la femei decât la bărbați și de cinci ori mai mare în rândul creștinilor decât la evrei.)

Sociologii consideră religia o instituție socială majoră care poate avea o funcție integrativă semnificativă în și pentru societate, oferind societății o forță majoră în direcția stabilizării. Multe cercetări, inclusiv analize ale datelor Gallup au stabilit corelația pozitivă între religiozitatea personală și bunăstarea, scrie un cercetător de la Gallup. Iar modul în care persoanele religioase reușesc să depășească această pandemie fără precedent ar putea avea implicații mari pentru bunăstarea generală a societății.

Acest articol face parte din proiectul Lumea în schimbare, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10908 vizualizari

 • +17 (29 voturi)    
  hmm (Vineri, 3 iulie 2020, 12:01)

  Mircea1978 [utilizator]

  daca la catolici vezi un efect al bisericii in comunitate, adica mai vezi chestiuni unde biserica da ceva inapoi comunitatii care o inconjoara, adica oamenilor din comunitate(non-preoti) la BOR focusarea este pe comunitatea BBOR si nu pe oamenii de rind, de ce? Nu satiu.
  • -14 (38 voturi)    
   http://map.patriarhia.ro/ (Vineri, 3 iulie 2020, 12:26)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Mircea1978

   E greu cu internetul în veacul 21. Și cică BOR e cea înapoiată... Ce așteptați ? Să vină Prea-Fericitul cu alai la dvs. la poartă și să vă facă personal un briefing ?
   • +10 (20 voturi)    
    Nu ai inteles nimic (Vineri, 3 iulie 2020, 15:48)

    Boracio [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    Cu Patriarhia ta cu tot.
   • +14 (18 voturi)    
    Constructiile si personalul sunt platite popor (Vineri, 3 iulie 2020, 16:43)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    sau voluntare, iar BOR doar intermediaza si isi aroga toate meritele.
  • +15 (23 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 iulie 2020, 13:27)

   [anonim] i-a raspuns lui Mircea1978

  • +7 (21 voturi)    
   partea buna a plandemiei (Vineri, 3 iulie 2020, 16:24)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui Mircea1978

   s-au anulat pelerinajele cu martorii lui arsenie boca, pe fiecare frigider din tara e cat un magnet cu boca.. In tot raul sta si-un bine.
 • +25 (35 voturi)    
  Tipic (Vineri, 3 iulie 2020, 13:38)

  tudor74 [utilizator]

  Sarlatanii cu sutana, matanii si SLK nu dezmint, una zic, alta fac! In plina pandemie si lockdown popimea facea presiuni pe langa guvern si Ministerul de Interne sa foloseasca politisti si jandarmi sa plimbe lumanari aprinse cu bricheta sfanta!

  Acum se lauda cu ce au facut ei si cat de grozavi sunt, Suspect-de-Fericitul Daniel a donat 12 mil de lei .... dar a primit 141 de milioane de lei plus 643 de milioane de lei pt salariul popilor in 2019!

  https://www.libertatea.ro/stiri/cum-se-impart-banii-bugetul-pe-2019-educatia-un-plus-de-467-sanatatea-mai-mult-cu-647-iar-transporturile-cu-549-biserica-primeste-mai-putin-cu-o-treime-2532189
 • +15 (25 voturi)    
  hmm (Vineri, 3 iulie 2020, 14:27)

  adrian_rolland [utilizator]

  Deci, ninjalaii spun ca au pierdut sute de milioane de credinciosi???
 • +14 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 iulie 2020, 14:41)

  [anonim]

 • -9 (17 voturi)    
  expert??? (Vineri, 3 iulie 2020, 15:34)

  Sterpu Victor Emanuel [anonim]

  ~Dimensiunea privată sau personală este adevărata esență a religiei, în timp ce dimensiunea comunitară doar o completează, scrie un expert pe teme religioase.~
  Expert??? hahahahah. nu știți ce ziceți. E total invers!!!!
 • +7 (13 voturi)    
  S-a servit Covid cu lingurita (Vineri, 3 iulie 2020, 20:49)

  Fu Leng [utilizator]

  Si se pare ca o sa fie mai putine CLSfinte!!!
 • +8 (12 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 0:18)

  tudorr [utilizator]

  Convenabil cum ninunilii apar numai pe timp de pace si cand toata lumea e ok :)))) Acum brusc au incetat...
 • +8 (14 voturi)    
  BOR versus Catolicism (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 8:41)

  robyzs [utilizator]

  Papa are o atitudine umila, a renuntat la hainele cu fir de aur iar Patriarhul Daniel apare doar cu sceptru de aur, lant de aur la gat, haine cu fir de aur, masini de sute de mii de euro, apoi vorbeste la TV despre fatarnicie si lacomie. Dumnezeu poate fi predicat si de un Patriarh umil cu haine preotesti fara sa fie inconjurat de aur si smarlde.

  Banescu, purtatorul de cuvant al BOR are raspandeste multa ura dar BOR nu realizeaza ca astfel isi indeparteaza enoriasii de la cele Sfinte. Banescu si-a impus punctul de vedere de fiecare data cand Biserica Ortodoxa ar trebui sa fie despre toleranta si intelegere nu despre a raspandi ura.
  • -8 (14 voturi)    
   Vesmintele preotesti (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 12:50)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Incă din perioada Vechiului Testament și mai ales în cea de după venirea Mântuitorului, serviciul divin public a fost caracterizat prin strălucirea sa, prin săvârșirea lui de către preoți și arhierei și prin îmbrăcămintea lor din timpul serviciilor, încât întrecea toate serviciile lumești din acel timp prin fast și frumusețe. Veșmintele preoțești sunt făcute din materiale strălucitoare și împodobite cu semnul Sfintei Cruci (Efeseni 2, 16), care este mărturia jertfei și a biruinței. Aceste veșminte au la bază respectul înnăscut față de Dumnezeu, de care nu ne putem apropia decât numai cu o anumită dispoziție sufletească și cu veșminte special adaptate.
   • +3 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 21:16)

    [anonim] i-a raspuns lui Altiro

    • +1 (3 voturi)    
     Citatul din Efeseni (Duminică, 5 iulie 2020, 11:46)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui

     se refera la simbolul crucii(şi a împăcat pe cei doi cu Dumnezeu într-un singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrăjmăşia)motiv pt care impodobeste vesmintele preotesti in plus fata vesmintele preotesti inainte de venirea lui Iisus. In Vechiul Testament . Dumnezeu insusi, vorbind cu Moise i-a poruncit sa-l aseze pe Aaron arhiereu al iudeilor, iar pe fiii lui ca preoti, randuind si vesmintele lor corespunzatoare cu care acestia trebuiau sa se imbrace la slujbele aducerii jertfelor. "Sa aduci pe Aaron si pe fiii lui la intrarea cortului adunarii si sa-i speli cu apa. Si luand vesmintele sfinte, sa imbraci pe Aaron, fratele tau, cu hitonul si cu meilul, cu efodul si cu hosenul si sa-l incingi peste efod; sa-i pui pe cap mitra, iar la mitra sa prinzi diadema sfinteniei. Apoi sa iei untdelemn de ungere si sa-i torni pe cap si sa-l ungi. Dupa aceea sa aduci si pe fiii lui si sa-i imbraci cu hitoane; sa-i incingi cu braie si sa le pui turbanele; si-Mi vor fi preoti pe veac. Asa vei sfinti tu pe Aaron si pe fiii lui" (les. XXIX, 4-9).
     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 iulie 2020, 7:16)

      [anonim] i-a raspuns lui Altiro

  • -3 (11 voturi)    
   Apropo de modestie (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 13:05)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Te-ai intrebat,@robyzs, cam cat costa papamobilele papei(la vizita din 2019 in Romania a folosit trei astfel de masini- una, un Logan special pregatit)? In 2018 cel mai rapid „papamobil” a fost vândut cu 700.000 de euro.. Te-ai intrebat cam cat costa dotarea, antrenamentele si salariile membrilor garzii elvetine(practic, armata Vaticanului) care-l pazesc pe papa tot timpul?
   • +5 (9 voturi)    
    dA (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 17:05)

    Babilou [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Acolo sunt banii Vaticanului, in Ro la BOR sunt bani de la buget, deci ai cetatenilor, din taxe si impozite. Bani pentru care trebuie data socoteala de guvern.
    • -4 (8 voturi)    
     Vaticanul = Biserica catolica (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 17:57)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

     Banii de la guvern pt BOR si pt celelalte 17 culte sunt dati prin lege din taxele celor 98%(87%-ortodocsi) cetateni romani declarati ca apartinand unuia din cele 18 culte. Dupa 1989 BOR a cerut insistent ca guvernul sa-i inapoieze proprietatile confiscate abuziv de comunisti pt a renunta la subventia de la stat. Niciun guvern postdecembrist n-a dorit asta.
  • +2 (6 voturi)    
   nu sunt utile (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 16:10)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Comparatiile.

   Este important ce mesaj transmite fiecare reprezentat al bisericii si cum sunt acestea corelate cu perceptele religioase pe care le sustin.

   Cred ca unii pot trai si fara institutia Bisericii.

   Cladirea si ritualurile unei biserici sunt intr-o mica masura ceea ce ar trebui sa conteze. Accentul ar putea sa fie pus in alta directie.

   Cum te simti cand un popa iti respinge cererea pentru o slujba pentru mama ta care a fost o persoana care credea???

   La revedere.
 • 0 (6 voturi)    
  hmmm (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 16:23)

  ..13 [utilizator]

  Dupa unele manifestari religioase din RO din timpul pandemiei si pozitia exprimata fatis de BOR - MAI BINE LIPSA.

  Nu cred ca vor fi mutatii semnificative in atragerea sau cresterea dedicatiei catre religie post-pandemie.

  In USA cel mai interesant caz pe care l-am citit a fost al unui preot care isi chema enoriasii la slujba pe timp de pandemie - le lua temperatura, respectau distantarea sociala, ii ducea cu autobuzul bisericii pana aproape de casa - dar dupa ce au venit cercurile emise de IRS si semnate de Trump a cerut bani...Obrazul subtire cu cheltuiala se tine.

  Un om obisnuit poate face bilantul: cat pe activ, cat pe pasiv si dupa aceea poti sa vezi daca mergi mai departe sau stop joc.
 • +9 (13 voturi)    
  Freeman (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 17:30)

  Coresponedntu [utilizator]

  "Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost" (Voltaire)
  • +3 (3 voturi)    
   Voltaire a fost si un mare"profet" (Duminică, 5 iulie 2020, 11:51)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   A profetit ca in cel mult o suta de ani credinta se va risipi iar Biblia va disparea din societatea omeneasca. Dupa nici cincizeci de ani de la moartea sa, casa in care a trait a devenit tipografie de.. Biblii. Asta asa, ca sa nu se mai spuna ca Divinitatea e lipsita de simtul umorului..
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 iulie 2020, 20:05)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by