Cancerul de col uterin omoara anual in Romania 3.500 de femei, consecinta directa in principal a neefectuarii testului Babes-Papanicolau. Rata mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin, este de 2,7 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei centrale si de est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor UE. HotNews.ro a stat de vorba cu medicul pediatru Sorin Man, de la Clinica de Pediatrie III din Cluj-Napoca, despre cat de importanta este informarea corecta asupra riscurilor cauzate de virusul HPV.

HotNews.ro: Exista in momentul de fata o campanie declansata de Centrul national pentru preventia cancerului de col uterin, care incearca sa atraga atentia asupra HPV si riscurilor infectarii cu acest virus. Subiectul este extrem de sensibil cand este vorba de copii. Ca medic pediatru, care ati observat ca sunt resorturile deciziei in cazul vaccinarii facultative?

Dr. Sorin Man: Pe glob, anual sunt diagnosticate 500.000 femei cu cancer de col, iar la fiecare 2 minute o femeie moare prin aceasta maladie. Romania, din pacate, se situeaza pe locul 1 in Europa in ceea ce priveste numarul de decese prin cancer de col (si acest numar este in crestere) si pe locul 2 in ceea ce priveste numarul de cazuri noi aparute. Aceste cifre trebuie luate in considerare, devine deosebit de importanta vaccinarea impotriva HPV, alaturi de efectuarea regulata a testului Babes-Papanikolaou.

Sigur multi parinti se gandesc la riscurile vacinarii, dar acestea trebuie comparate cu riscurile nevaccinarii. Cancerul de col omoara anual in Romania 3.500 de femei (consecinta nevaccinarii si a neefectuarii testului Babes-Papanicolau) in timp ce din cauza vaccinarii, nu s-a raportat niciun deces in tara noastra. Niciun deces in lume nu a fost legat de vaccinurile anti-HPV. Singurele reactii adverse legate de vaccinurile anti-HPV au fost cele locale (durere, roseata, tumefactie la locul de injectare) si unele reactii generale (dureri musculare, dureri de cap, astenie), ambele tipuri de reactii fiind trecatoare. Vaccinurile anti-HPV nu produc sterlitate, in schimb infectia cu HPV poate produce.

Din pacate sunt parinti care pleaca urechea la alte surse de informare: informatii neverificate, furnizate de persoane care nu au nimic in comun cu medicina

HotNews.ro: Ce cantareste in decizia parintilor, o decizie greu de luat? Cantareste recomandarea medicului care urmareste indeaproape copilulul, propria lor experienta, propriile lor raportari la cazuri de boli sau de vaccinari? Cat poate fi rational in astfel de decizii, si cat este emotional?

Dr. Sorin Man: Depinde de la parinte la parinte. Pentru unii conteaza mult sfatul medicului si mai ales a unui specialist in domeniul vaccinologiei, conteaza dovezile stiintifice prezentate. Din pacate sunt parinti care pleaca urechea la alte surse de informare: informatii neverificate, furnizate de persoane care nu au nimic in comun cu medicina. Internetul poate fi de ajutor, dar si un mare pericol in luarea deciziei: multe informatii sunt neverificate, nesustinute stiintific si publicate de nespecialisti.

HotNews.ro: Cum poate un parinte sa ia o decizie de tipul "ma lupt de pe acum cu o posibila forma de cancer"? Pare o lupta atat de cumplita lupta cu aceasta boala si, totusi, de aici pana la a decide sa faci un vaccin e drum lung, tocmai pentru ca e dificil sa vaccinezi impotriva tuturor bolilor. Azi vorbim de HPV, maine vorbim de gripa porcina etc. Care este experienta dvs. in aceasta privinta?

Dr. Sorin Man: Pentru unii parinti este greu de inteles sa efectueze un vaccin unor fetite de 10 ani pentru a preveni o boala care transmite pe cale sexuala. Dar trebui stiut faptul ca varsta optima pentru vaccinare este 10-15 ani din mai multe motive: la aceasta varsta sunt sanse minime ca o fetita sa fie infectata, iar raspunsul imunologic la vaccin este de mult mai bun. S-a spus ca nu exista experienta la aceasta varsta, dar mentionez ca vaccinurile anti-HPV sunt aprobate de Uniunea Europeana pentru fetitele cu varsta de 9, respectiv 10 ani. Aceste aprobari s-au primit pe baza unor studii efectuate la aceasta categorie de varsta. De subliniat ca vaccinarea se poate face si dupa varsta de 15 ani, chiar daca s-a inceput viata sexuala. Inainte de vaccinare nu este necesara testarea pentru prezenta virusului la nivelul colului uterin.

HotNews.ro: Pana la urma, cate vaccinuri poate suporta un organism in formare?

Dr. Sorin Man: S-a tot vorbit de “supraincarcarea” sistemului imun cu vaccinuri, dar fara o baza stiintifica. In Statele Unite se efectueaza 12 vaccinuri pentru 16 boli, iar efectul a fost foarte bun si pentru ultimele vaccinuri introduse. Copiii au reactionat pozitiv. In Romania copiii primesc vaccinuri pentru 9 boli. In niciun caz nu poate fi vorba de o supraincarcare a sistemului imun prin vaccinari.

Din pacate testul Babes-Papanicolau detecteaza in medie 70% din leziunile precanceroase de col uterin

HotNews.ro: Care sunt resorturile dupa care un medic pediatru poate sa faca o recomandare, in cazul unui vaccin cum este HPV? Contra-argumentele cele mai simple se refera la cu totul alte modalitati de preventie decat vaccinul, cum ar fi grija, igiena, cunoasterea unor reguli de protectie, in plus, cand persoana isi incepe viata sexuala, examenele Babes Papa-Nicolau.

Dr. Sorin Man: Din pacate “grija” nu protejeaza fata de infectia cu HPV. S-a vazut ca infectia are o prevalenta mare si la femeile care au avut doar 1-2 parteneri sexuali. Utilizarea prezervativului ar putea reduce riscul de infectie cu HPV, dar nu elimina acest risc deoarece infectia se transmite prin contact piele-la-piele la distanta de zona acoperita de prezervativ. Daca testul Babes-Papanicolau ar fi perfect, atunci nu ar fi nevoie de vaccin.

Din pacate testul Babes-Papanicolau detecteaza in medie 70% din leziunile precanceroase de col uterin. Adica 30% din leziunile precanceroase “scapa”, in special cele precursoare ale adenocarcinomului de col uterin. Acest lucru s-a vazut in tarile care practica in mod sistematic testul Babes-Papanicolau: incidenta cancerului de col uterin a fost redusa, dar boala nu a fost eliminata. Deci ramane vaccinarea. S-a aratat ca vaccinarea impreuna cu testul Babes-Papanikolaou reduce riscul de cancer de col uterin cu 93%.

Cred ca gradul de cunostiinte era redus cel putin inainte de actuala campanie de informare despre vaccinarea HPV sau informatiile proveneau din surse dubioase

HotNews.ro: Cat sunt pacientii de informati cu privire la modalitatile de preventie, in general?

Dr. Sorin Man: Cred ca gradul de cunostiinte era redus cel putin inainte de actuala campanie de informare despre vaccinarea HPV sau informatiile proveneau din surse dubioase. Din pacate nu toate sursele de informare sunt credibile, verificabile si precise. Cum am afirmat si mai devreme atentie la informarea de pe Internet.

HotNews.ro: Reluand ideea de la inceput, din simplul motiv ca e de accentuat dificultatea unui parinte in fata unei astfel de decizii, in conditiile in care nu decide pentru el si nu are restrictii de tip religios sau alt tip, ce i-ati spune unui parinte care ar gandi "astept; nu pot sa iau acum aceasta decizie pentru copilul meu, astept sa vad evolutia in timp si cum au procedat altii" ?

Dr. Sorin Man: De multe ori am auzit fraza “nu imi imunizez copilul pentru ca vaccinul nu este complet studiat”. Trebuie spus ca nu exista medicament “complet” studiat. De exemplu, in anul 2008 au aparut aproape 2 000 de articole despre aspirina, medicament cunoscut de peste 100 de ani. Deci iata ca nici banala aspirina nu este “complet” studiata si totusi o utilizam fara sa ne facem mari griji. Vaccinurile anti-HPV sunt suficient de bine studiate pentru a fi puse pe piata si a fi utilizate.

Asteptarea in general nu duce neaparat la ceva bun. In aceasta perioada de “asteptare” se poate contracta infectia cu HPV care poate sa devina persistenta si sa duca peste ani de zile la leziuni precanceroase. Trebuie subliniat ca vaccinurile anti-HPV nu elimina infectia, doar o previn. “Cum au procedat altii” nu este intotdeauna cea mai buna optiune, mai ales cand acei “altii” nu sunt specialisti in domeniu.