Rachetele antiaeriene lansate in timpul exercitiilor militare comune bulgaro-sarbe, desfasurate in apropiere de Shabla, pe coasta Marii Negre, au provocat un incendiu, vineri, la numai 100 de metri de premierul bulgar Boiko Borisov si presedintele sarb Boris Tadici, prezenti la eveniment, informeaza Novinite.com.

Borisov si Tadici, impreuna cu ministrii Apararii ai Bulgariei si Serbiei - Aniu Angelov si Dragan Sutanovaci, au participat, vineri, la ultima zi a manevrelor militare de aparare antiaeriana, desfasurate in perioada 24-26 august si efectuate in comun de fortele armate bulgare si sarbe pe un poligon de tragere de langa orasul Shabla, de la Marea Neagra.

La scurt timp dupa lansarea primelor doua rachete antiaeriene, iarba din jurul poligonului a luat foc, acoperind intreaga zona cu un fum gros.

Incendiul a izbucnit la doar 100 de metri distanta de delegatiile oficiale conduse de Borisov si Tadic, intreaga masa de fum fiind adusa de vand in directia acestora, a relatat agentia BGNES.

Doua echipaje de pompieri din Sabla se luptau sa stinga focul vineri dupa-amiaza. Ulterior, lansarea unei a treia rachete a provocat de asemenea aprinderea ierbii in aceeasi zona, fiind necesara interventia altor doua echipaje de pompieri.

Mai multi militari si mecanici s-au dus sa inspecteze respectivul lansator de rachete pentru eventuale defectiuni.

Nu este primul incident de acest gen produs in timpul manevrelor militare desfasurate langa Shabla. In 2009, in timpul unor exercitii efectuate de armata bulgara, una dintre rachete a explodat la 50 de metri in aer, la o secunda dupa lansare, chiar sub privirile ministrului Apararii de atunci, Nikolai Mladenov, si a presedintelui bulgar Gheorghi Parvanov, care este comandantul-suprem al fortelor armate bulgare. Nu s-au inregistrat victime in urma exploziei, insa manevrele au fost suspendate pentru ceva timp. Explozia a fost cauzata de motorul rachetei antiaeriene, al carei focos a cazut in mare.