Hiroshima comemoreaza sambata 66 de ani de la primul bombardament atomic american, in 1945, ale carei efecte devastatoare au fost resimtite zeci de ani dupa bombardament, transmite Reuters. La ora locala 08.15 - chiar in momentul in care bomba atomica a fost lansata in urma cu 66 de ani dintr-un bombardier al SUA - un clopot al pacii a rasunat in Hiroshima. Premierul Naoto Kan a spus ca accidentul de la centrala Fukushima, din 11 martie 2011, l-a convins ca Japonia trebuie sa renunte la dependenta de energia nucleara.

Hiroshima, 6 august 1945Foto: Agerpres

Bomba "Little Boy" a fost lansata din avionul american B-29 Enola Gay, condus de colonelul Paul Tibbets. Efectele atacului au fost devastatoare: intre 90.000 si 160.000 de oameni au murit in cateva luni. Aparatele americane au aruncat o bomba atomica si asupra orasului Nagasaki, aflat in sudul Japoniei, la 9 august 1945. Japonia a capitulat dupa sase zile.

La ceremonia desfasurata sambata a luat parte si premierul Naoto Kan, care a spus ca accidentul nuclear de la Fukushima, din 11 martie 2011, l-a convins ca Japonia trebuie sa renunte la dependenta de energia nucleara.

Kazumi Matsui, primarul din Hiroshima si fiul unui supravietuitor al atacului american, a cerut si el guvernului de la Tokyo sa actioneze dupa tragedia de la Fukushima, care a traumatizat opinia publica japoneza. "Guvernul japonez trebuie, in mod sincer, sa accepte aceasta realitate si sa-si revizuiasca rapid politica energetica", a spus el, in fata a zeci de mii de supravietuitori ai catastrofei, copii si demnitari din zeci de tari de pe glob.

Cei prezenti sambata in apropierea Domului din oras, un simbol al distrugerilor provocate de explozia nucleara, au tinut un minut de reculegere. Circa o mie de manifestanti au defilat dupa ceremonie, agitand bannere pe care scria "Nu mai vrem si alte Fukushime, nu mai vrem si alte Hiroshime".

Hiroshima este astazi un oras industrial prosper, unde traiesc 1.2 milioane de persoane.

Anul trecut, la ceremonia de comemorare a participat, in premiera, un reprezentant al Statelor Unite, ambasadorul in Japonia, John Roos. In timp ce autoritatile nipone au salutat atunci prezenta la memorial a ambasadorului SUA, numerosi japonezi insista inca asupra dorintei ca americanii sa-si ceara scuze.

Vezi un material video despre atacul impotriva orasului Hiroshima (atentie, imagini dramatice!):