O casa de licitatii din America a anuntat ca va scoate la vanzare jurnalele "ascunse" ale criminalului nazist Josef Mengele, supranumit ingerul mortii", medicul care, in calitate de capitan SS, a initiat si condus selectiile evreilor deportati pentru exterminarea de la Auschwitz-Birkenau si a efectuat experimente medicale, relateaza Daily Telegraph.

Licitatia, care va avea loc joi, include circa 3.500 de pagini personale ale medicului, evaluate la 300.000 - 400.000 de dolari.

Identitatea celui care le detine in prezent este necunoscuta.

Societatea Alexander Autographs din Connecticut, specializata in manuscrise istorice, spune ca licitatia va include un lot de importanta istorica de 31 de manuscrise, inclusiv jurnale.

O parte au fost scrise in Paraguay si Brazilia, unde Mengele a trait dupa ce a fugit din Europa, dupa cel de-al doilea razboi mondial, pana la moartea sa prin inecare in 1979.

"Toate scrierile sunt realizate in cerneala intr-un scris lizibil, in general intr-o conditie excelenta", precizeaza casa de licitatie.

Jurnalele contin si poezii scrise de Mengele, precum si comentarii pe diverse subiecte, cum ar fi unul referitor la promiscuitatea sexuala, care a dus la "un amestec teribil al raselor cu europenii de nord ... cand incepi sa amesteci rasele, se produce un declin al civililzatiei".