Autoritatile din Belarus au blocat accesul la retele de socializare pe internet, pentru a preveni organizarea unor proteste de ziua nationala, sustin grupurile de aparare a drepturilor omului, potrivit BBC.

UPDATE Cateva zeci de persoane s-au organizat insa si au tinut un protest in care au "aplaudat" in fata garii centrale din Minsk. Multi dinte acesti au fost luati de politie, transmite Reuters.

Opozitia a anuntat de asemenea ca zeci de activisti au fost retinuti.

Presedintele Aleksandr Lukasenko a tinut un discurs in Minsk, in care a denuntat eforturile opozitiei de a rasturna guvernul.

Activistii s-au folosit de Facebook si de echivalentul sau rusofon Vkontakte pentru a organiza proteste de Ziua Independentei in Belarus, care comemoreaza sfarsitul ocupatiei naziste in 1944.

Luna trecuta, circa 1.000 de persoane s-au strans in aceeasi maniera in Minsk pentru a protesta la adresa guvernarii, unul dintre protestele "in tacere" din ultima vreme. Cel putin 25 de persoane au fost retinute atunci.

Demonstrantilor li s-a spus sa vina la celebrari si sa inceapa sa aplaude de indata ce Lukasenko incepe sa vorbeasca, o modalitate de proteste pe care activistii au mai intrebuintat-o.

Belarusul se confrunta cu cea mai grava criza economica de la sosirea la putere a lui Lukasenko, in urma cu aproape 17 ani.

Presedintele belarus este deja foarte criticat, in special in Occident, din cauza reprimarii opozitiei, care s-a intensificat dupa prezidentialele din decembrie 2010.

Lukasenko denunta in mod regulat un complot occidental impotriva regimului sau, subliniind ca unii opozanti s-au refugiat in strainatate.