Sute de mii de angajati din sectorul public, inclusiv profesori si oficiali ai serviciilor de imigratii de pe aeroporturi, sunt in greva joi din cauza reformei pensiilor si a altor masuri de austeritate pregatite de Guvernul britanic, relateaza agentiile internationale de stiri.

Protestele au loc la patru luni dupa ce a avut loc o alta demonstratie de mare amploare la Londra impotriva masurilor de austeritate impuse de conservatorul David Cameron. Cele patru sindicate spera sa adune la manifestatii aproximativ 600.000 de persoane.

Cu toate acestea activitatea pe aeroportul Heathrow nu a fost afectata, nefiind inregistrata nicio "intarziere semnificativa".

Eurostar a dat asigurari, de asemenea, ca trenurile de mare viteza din Canalul Manecii nu vor fi afectate.

Mitinguri si demonstratii au fost programate de asemenea in alte treizeci de orase.

Functionarii si profesorii care se confrunta deja cu o inghetare a salariilor si desfiintarea a 300.000 de locuri de munca pana in 2015, se opun cresterii varstei de pensionare de la 60 la 66 de ani in 2020 si majorarii contributiilor cu 3,2 puncte.

Fara aceasta reforma "esentiala", "sistemul de pensii s-ar putea prabusi", a avertizat guvernul care a subliniat ca negocierile cu sindicatele vor continua.