In casa sa din Bnei Brak, fief ultra-ortodox in apropiere de Tel-Aviv, Jeremie Berrebi nu are internet iar cei opt copii ai sau nu au vazut niciodata un televizor. El este insa un "angel investor" care investeste in afaceri de tip "start up" si care conduce un fond de investitii ce invarte milioane de euro, relateaza AFP.

"Oamenii ma iau drept un nebun", se amuza acest barbat volubil in varsta de 33 de ani, cu o kippa pe cap si un smartphone in mana.

"Am inceput sa muncesc la 16 ani si mi-am fondat prima afacere start-up la 19 ani. In 2009, eram actionar la 20 de societati pentru ca ador sa ma asociez in proiecte", explica el.

La inceputul lui 2010, Jeremie a lansat impreuna cu un alt francez, Xavier Niel, un fond de investitii - Kima Ventures - care are drept obiectiv investirea a zece milioane de euro in doi ani in 100 de afaceri de tip start-up, specializate in internet, telefonie mobila, media si jocuri video.

"Astazi, un an mai tarziu, Kima Ventures este un adevarat holding care are investitii in 94 de societati. Investim pe toate continentele si primim zece proiecte pe zi. Am deplina putere asupra fondului. Gestionez totul singur si Xavier Niel imi da unda verde. Sau nu", comenteaza Berrebi.

Kima Ventures investeste in medie 100.000 de euro in afaceri start-up pentru a le ajuta sa se dezvolte si ia in schimb o cota cuprinsa intre 3% si 33% din capital.

"Dar nu se pune problema sa investim in porno, in cazinouri sau jocuri de noroc", precizeaza el.

Acesta povesteste si despre viata sa dubla: "Sunt practicant de cand ma stiu si urmez studii talmudice. Se poate spune ca sunt la nivelul unui rabin francez in ceea ce priveste cunostintele".

Jeremie Berrebi, unul dintre pionierii internetului francez, a plecat din Franta in Israel in 2004 cu sotia si copiii lor - astazi are opt, cel mai mare in varsta de 9 ani - si cinci ani mai tarziu s-a instalat la Bnei Brak, "care este considerat orasul evreiesc cel mai ortodox din lume".

"Nu avem computere in casa, nici internet, nici televizor, doar un smartphone. Avem dreptul sa avem telefon pentru necesitatile meseriei, dar exista in casa telefoane care nu permit accesul la internet", explica tanarul.

"Iudaismul nu este o religie, ci un mod de viata, un ideal de viata pentru mine", rezuma Jeremie.

Acest evreu ortodox afirma ca in fiecare zi acorda "cateva ore copiilor, altele studiului religios si restul muncii".

Intrebat daca preceptele stricte si religiozitatea sa profunda il jeneaza in activitatea profesionala, el a raspuns: "Sigur, nu pot sa strang mana unei femei si nici sa raman singur intr-o camera cu o femeie care nu e mama, sotia sau fiica mea. Acest lucru socheaza oamenii, este adevarat, este o problema, dar este singura problema pe care o am".

In viata sa privata, Jeremie afirma ca nu-i lipseste nimic.

"Nu avem nevoie de distractii. Avem o enorma biblioteca si copiii mei citesc doua carti pe zi, este un alt univers. Si nu este catusi de putin o viata de pustnic".