Peste 60 de membri ai organizatiei teroriste al-Qaeda au evadat miercuri, dupa ce inchisoarea din Moukalla, in sud-estul Yemenului, a fost atacata de mai multi barbati inarmati, au declarat pentru AFP mai multi martori oculari si un oficial local. Cei 62 de detinuti au evadat printr-un tunel sapar sub incinta inchisorii.

Un soldat a fost ucis in timpul atacului care s-a produs in zori si alti doi au fost raniti, potrivit unor surse medicale.

"Barbati inarmati au atacat cu arme automate inchisoarea centrala din Moukalla (cel mai mare oras-port din provincia Hadramaout), unde aproximativ o suta de membri ai retelei al-Qaeda sunt tinuti prizonieri", a declarat un oficial local, sub protectia anonimatului.

A fost lansata o ampla operatiune de cautare, dar sansele de capturare par minime, avand in vedere controlul relativ pe care il exercita fortele din aceasta regiune semidesertica.

Evadarea aminteste de fuga dintr-o inchisoare din Sanaa, capitala Yemenului, in 2006, a 23 de "elemente periculoase" din cadrul retelei teroriste, intre care si actualul lider Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), Nasser al-Wahishi.

Dintre persoanele evadate de la Moukalla, 57 sunt condamnate la inchisoare, iar unele la pedeapsa capitala, pentru participarea la atacuri, potrivit unei surse din domeniul securitatii, din Sanaa.