Ministrul german al Educatiei, Annette Schavan, a anuntat marti ca Berlinul doreste sa faciliteze recrutarea de medici si ingineri straini, pentru a atenua penuria de angajati calificati de care sufera Germania, relateaza AFP.

"Suntem unanimi in a spune ca sistemul complicat de angajare (oferit unui cetatean german sau din Uniunea Europeana) pentru ingineri si medici trebuie abolit", a afirmat ministrul conservator, intr-un interviu acordat cotidianului regional Neue Passauer Presse.

"Pe viitor, nu va mai fi nevoie sa dovedesti ca pentru o oferta de angajare nu a putut fi gasit niciun candidat din Germania sau din UE".

Potrivit acesteia, este vorba de un pas important in fata "lipsei acute de candidati".

Guvernul cancelarului Angela Merkel va discuta miercuri o propunere de lege in acest sens.

In octombrie, Annette Schavan estimase ca 300.000 de imigranti calificati ar putea fi angajati in Germania gratie relaxarii regulilor privind muncitorii straini.

Berlinul doreste, de asemenea, sa permita unei persoane care a studiat in afara sa-si poate echivala diplomele in Germania.

Anul trecut, institutul de cercetari economice IW estimase ca in 2009 lipsa de mana de lucru calificata a costat economia germana 15 miliarde de euro si a apreciat ca, daca Berlinul nu va reactiona, se va confrunta in 2020 cu un deficit de 250.000 de muncitori calificat in domeniul tehnic.