Presedintele rus s-a intalnit joi cu omologul sau chinez Hu Jintao pentru a discuta cu precadere despre cooperarea economica, in ajunul Forumului Economic de la Sankt Petersburg, in cadrul caruia cele doua tari ar putea semna un contract foarte important pentru livrarea de gaz rusesc catre China, relateaza AFP.

Cu aceasta ocazie, au fost incheiate mai multe contracte, dintre care un acord de cooperare pentru cinci miliarde de dolari intre companiei ruse En + a miliardarului Oleg Deripaska si banca chineza pentru import-export Eximbank pentru a finanta proiecte energetice in Siberia orientala.

In ceea ce priveste acordul cel mai asteptat, semnarea unui super-contract intre gigantul rus Gazprom si cel chinez CNPC pentru livrarea de gaz rusesc catre China in urmatorii treizeci de ani, vice-premierul rus Igor Secin a declarat ca negocierile continua.

"In ultimele zile am facut progrese semnificative in cadrul negocierilor cu privire la gaz", a declarat el reporterilor.

El a declarat pentru AFP ca negocierile au continuat, dar fiind vorba de un contract pe termen lung si ambele parti trebuie sa aiba rabdare.

"Suntem foarte seriosi in privinta aceasta cooperarie Dati-ne ragazul de a lucra putin cu ei", a spus el.

Vineri, presedintii Rusiei si Chinei isi vor tine discursurile in fata participantilor la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, care se doreste a fi o reuniune cum este Forumul Economic Mondial de la Davos.

Moscova si Beijingul au stabilit recent ca obiectiv comun sa semneze contractul privind livrarea gazelor, afacere aflata in negociere din 2009. Dar acordul depinde de pretul gazelor naturale vandute.

Marti, ziarul Kommersant remarca faptul ca China, care si-a asigurat in ultima vreme mai multe surse de aprovizionare in Asia Centrala, in Orientul Mijlociu sau in Africa, este in masura sa dicteze Rusiei termenii acordului si nu va capitula in fata problemei legate de pret.