Iranul a lansat miercuri in spatiu, cu succes, satelitul Rassad-1, care a fost plasat pe o orbita situata la o distanta de 260 kilometri de Pamant, a anuntat televiziunea iraniana in limba araba Al-Alam, preluata de AFP.

"Iranul a lansat miercuri satelitul Rassad-1 in spatiu. Este capabil sa fotografieze Terra. El a fost lansat de racheta Safir si a fost plasat la 260 kilometri de Terra", a precizat televiziunea Al-Alam, care a difuzat imagini de la lansare.

Rassad (Observare) este un satelit construit de universitatea Malek Ashtar din Téhéran, controlata de Gardienii Revolutiei, armata ideologica a regimului.

Lansarea sa a fost anuntata initial pentru august 2010.

Iranul intentioneaza sa lanseze un alt satelit, denumit Fajr (Zori), care este un satelit de recunoastere construit de societatea Sa-Iran, aflata in subordinea Ministerului Apararii.

Acest satelit de 50 de kg este alimentat de panouri solari care ii confera o durata de viata de 18 luni. Oficialii iranieni sustin ca acesta va fi lansat in curand.

Racheta Safir este capabila sa plaseze un satelit de 50 de kog pe o orbita intre 300 si 450 km altitudine.

In februarie 2010, Iranul a trimis pentru prima oara animale in spatiu - un sobolan, o broasca testoasa si viermi - cu o racheta Kavoshghar-3.

Politica spatiala a Iranului, care si-a lansat primul satelit in februarie 2009 cu racheta Safir-2, ingrijoreaza statele occidentale, care se tem ca aceste capacitati ar putea fi folosite in scopuri militare.

In ciuda dezmintirilor iraniene, puterile vestice banuiesc Iranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica si cu rachete capabile sa trimita ogive nucleare la mare distanta.

Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a afirmat in februarie ca tara sa doreste sa trimita un om in spatiu in urmatorii zece ani.

de R.M.