Ziaristul iranian Reza Hoda Saber, opozant al regimului si care se afla in greva foamei din 2 iunie, a murit in urma unei crize cardiace, a anuntat site-ul de opozitie Kaleme.com, preluat de AFP.

"Agentii (de la inchisoare, n.r.) l-au transferat vineri la spitalul Modaress in urma complicatiilor cardiace provocate de greva foamei pe care o tinea in inchisoarea Evine (in nordul Téhéranului), dar problemele au fost atat de grave incat nu le-a mai suportat", scrie Kaleme.com.

Sora ziaristului a confirmat decesul sau, pentru agentia Isna, si a afirmat ca a "identificat cadavrul la spital".

In varsta de 50 de ani, Hoda Saber era membru al miscarii nationaliste religioase, care a fost condusa de Ezzatollah Sahabi, un grup de opozitie interna fata de puterea islamica.

Ziaristul a intrat in greva foamei in data de 2 iunie, cand au avut loc funeraliile lui Ezzatollah Sahabi.

Fiica lui Ezzatollah, Haleh Sahabi, 54 de ani, militant politic si feminista, a murit si ea in urma unei crize cardiace in timpul inmormantarii tatalui sau, dupa ce fortele de ordine au intervenit impotriva participantilor la ceremonia mortuara.

Reza Hoda Saber fusese arestat in 22 iunie 2009 in timpul miscarilor de protest declansate de realegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.