Liderul extremei-drepte franceze, eurodeputatul Marine Le Pen, si presedintele partidului austriac FPOe, Heinz-Christian Strache, au lansat miercuri, la Strasbourg, un atac violent la adresa Uniunii Europene si a euro, avand si o polemica referitoare la Hitler, relateaza Mediafax.

"Uniunea Europeana a devenit antiteza libertatii, avem picioarele si pumnii legate in centrul agitatiei mondialiste", a afirmat presedinta Frontului National, in cursul unei conferinte de presa la Parlamentul European, la care l-a invitat si pe Strache, care prezideaza din 2005 partidul lui Joerg Haider, decedat in 2008.

Dupa lunga tirada antieuropeana, cei doi lideri au raspuns intrebarilor presei, dar si-au pierdut rapid calmul cand un jurnalist austriac a intrebat-o pe Le Pen despre o polemica recenta privind atitudinea FPOe fata de Adolf Hitler.

Era vorba despre reactia partidului lui Strache in fata vointei unor localitati austriece de a-i retrage lui Hitler calitatea de "cetatean de onoare", care in unele localitati dura din 1938. Doi alesi ai FPOe s-au abtinut recent pe aceasta tema, ceea ce a provocat o polemica in Austria.

Indignat, Strache i-a raspuns sec compatriotului sau. "Sunt foarte uimit ca tocmai dumneavoastra, de la radioteleviziunea publica austriaca, murdariti imaginea propriei tari", a subliniat el. Pe fond, el s-a aparat spunand ca Hitler, un "personaj incalificabil", nu mai este cetatean de onoare nicaieri in Austria din 1946.

Le Pen a ironizat faptul ca Hitler a fost evocat de jurnalisti abia "dupa a treia intrebare". Cand un jurnalist a invitat-o sa revina la un "ton putin mai moderat", ea a replicat ridicand si mai mult vocea.

"Nu avem lectii de morala de primit in legatura cu maniera in care ne exprimam. Daca vrem sa raspundem cu vehementa, mai ales cand ne sunt adresate intrebari defaimatoare si insultatoare, ei bine avem libertatea sa raspundem cu vehementa, fie ca va place sau nu", a conchis ea.