Olanda nu crede ca Romania este un "stat de drept", deoarece exista in continuare mari probleme legate de reforma justitiei in tara noastra, ar fi declarat ambasadorul olandez la Uniunea Europeana. Potrivit unui material realizat de RFI, care citeaza surse comunitare, contestarea existentei "statului de drept" in Romania s-a petrecut saptamana trecuta la Bruxelles, in cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE.

La acea reuniune s-a discutat despre pozitia statelor membre privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, care urmeaza sa fie dezbaturta joi, in cadrul unui consiliu JAI (Justitie si Afaceri Interne). Potrivit informatiilor, in proiectul documentului final se confirma gradul bun de pregatire tehnica al Romaniei si al Bulgariei pentru aderarea la Spatiul Schengen.

De asemenea, documentul prevede ca, in septembrie, ministrii europeni de Interne sa se aplece din nou asupra acestui dosar.

Franta, Germania si Finlanda, tari cunoscute pentru atitudinea lor critica fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Shengen nu au ridicat obiectii asupra formularilor din proiectul de concluzii. Olanda in schimb a fost singura care a indicat ca ar putea bloca adoptarea acestui text, iar ambasadorul olandez la UE a spus ca exista in continuare mari probleme legate de reforma justitiei in Romania si ca, prin urmare, Olanda nu crede ca Romania este un "stat de drept".

Haga nu doreste ca luna septembrie sa fie mentionata drept momentul posibil la care ministrii vor decide data aderarii Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen.

Potrivit unor surse comunitare, pozitia Olandei va fi mai bine cunoscuta miercuri, 8 iunie. In acea zi, Comisia pentru Securitate si Justitie a Parlamentului olandez va acorda Ministrului Securitatii si Ministrului Imigratiei un mandat de negociere privind pozitia Olandei in cadrul Consiliului JAI din 9 iunie.

RFI precizeaza ca, din cauza componentei aliantei de guvernamant olandeze, ministrii de la Haga sunt adesea ingraditi pe plan european de pozitia Parlamentului, iar acordul de guvernare stipuleaza ca tara nu-si va da acordul privind aderarea la Spatiul Schengen a Romaniei si a Bulgariei, inainte ca aceste doua tari sa fi realizat "progrese durabile si ireversibile in reforma justitiei si combaterea coruptiei".

Olanda se asteapta sa vada reflectate aceste progrese in rapoartele anuale publicate de Comisia Europeana la Bruxelles. Urmatorul raport de acest gen este asteptat pentru luna iulie.

Citeste materialul integral pe pagina electronica a RFI.