Naveta spatiala americana Endeavour a fost decuplata cu succes de Statia Spatiala Internationala (ISS), duminica noaptea spre luni si-si va inceape reintoarcerea spre Pamant miercuri dupa ultima sa iesire in spatiu pentru a lua drumul muzeului, potrivit AFP.

Foto:

La scurt timp după detasare, un clopot a sunat la bordul ISS in semn de rămas bun de la Endeavour într-o tradiţie împrumutata de la Marina.

Endeavour a fost andocata cu ISS pe 18 mai la două zile după lansarea sa din Florida si dupa mai multe tentative de lansare esuate.

Naveta Endeavour a transportat la la Statia Spatiala Internationala detectorul de particule Alpha Magnetic Spectometer.

AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) este un detector de particule cu camp magnetic care va fi montat la Statia Spatiala Internationala, cu scopul de a masura particule care provin din spatiu, traiectoria si caracteristicile acestora. AMS-02 este echipat cu un magnet permanent, care genereaza un camp magnetic de aproximativ 4000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului. AMS-02 va ramane pe orbita cel putin 10 ani si va cauta dovezi ale prezentei antimateriei si a materiei intunecate in spatiu.