Autoritatile de la Islamabad au permis CIA ca, in zilele urmatoare, sa trimita o echipa de experti la vila din Abbottabad, unde locuia liderul Al-Qaida, Osama ben Laden - scrie Washngton Post. Astfel, CIA ar urma sa utilizeze tehnica de ultima generatie: camere in infrarosu, capabile sa depisteze obiectele ascunse in spatele zidurilor, in seifuri sau in subteran. Totodata, expertii americani vor putea avea acces la materialul pe care fortele pakistaneze l-au confiscat din locuinta lui Bin Laden. Deocamdata, niciun oficial al CIA nu a confirmat aceste informatii.

"Comandoul amercan a ramas la fata locului doar 40 de minute" - a declarat un responsabil american. "Scopul este revenirea la fata locului si examinarea acestuia din nou, de data asta amanuntit" - a explicat el.

France Presse aminteste ca in vila lui Bin Laden au fost descoperite numeroase computere, hard-diskuri, DVD-uri, CD-Rom-uri si stick-uri de memorie.

Aceasta operatiune ar fi fost negociata, saptamana trecuta, de directorul adjunct al CIA, Michael Morell (care s-a deplasat in Pakistan) si seful serviciilor de informatii pakistaneze, Ahmed Shuja Pasha. De altfel, prezenta expertilor americani la Abbottabad se inscrie in seria actiunilor de detensionare a relatiilor dintre Washington si Islamabad, care s-au racit dupa raidul de la 2 mai, cand a fost ucis Bin Laden. Operatiunea comandoului american a fost calificata de autoritatile pakistaneze drept o "actiune unilaterala neautorizata".

Agentiile internationale de presa relateaza ca secretarul de stat american Hillary Clinton se afla, vineri, intr-o vizita supriza la Islamabad.

Fosta prima doamna le va cere autoritatilor pakistaneze mai multa cooperare in lupta impotriva insurgentilor islamisti talibani, dar si in ancheta privind modul in care a fost posibil ca Bin Laden sa se ascunda atat timp intr-un oras garnizoana.