Politia spaniola a anuntat joi ca a impiedicat vanzarea a noua elicoptere de lupta catre Iran, care incalca sanctiunile ONU si normele europene, ca parte a unei operatiuni care a dus la arestarea a opt persoane: cinci spanioli si trei iranieni.

Noua elicoptere de lupta Bell 212, adaptate pentru a transporta soldati si "material de razboi", au fost confiscate de catre autoritatile spaniole; sase intr-un hangar din Sabadell, in apropiere de Barcelona si trei dintr-un hangar langa Navas del Rey, Madrid, potrivit unui comunicat al politiei.

Vanzarea acestor elicoptere catre Iran este interzisa, potrivit sanctiunilor ONU adoptate la 9 iunie 2010. Exportul lor trebuie sa fie conform cu normele europene, potrivit politiei spaniole.

"Cinci oameni de afaceri spanioli si trei cumparatori iraniene au fost arestati in timpul acestei operatiuni", au precizat autoritatile spaniole.

De asemenea, acesti oameni de afaceri au incercat sa vanda "piese de schimb pentru avioanele de lupta in Venezuela", potrivit comunicatului politiei.

Valoarea totala a elicopterelor si echipamentelor confiscate este de aproximativ 100 de milioane de euro.

Politia a efectuat operatiunea dupa ce a aflat de sosirea in Spania a cumparatorilor iranieni, care urmau sa inceheie cu oamenii de afaceri spanioli detaliile finale ale tranzactiei.