Numeroase surse mass-media au spus ca un elicopter Blackhawk invizibil a fost folosit in operatiunea impotriva lui Osama Bin Laden. Pana in prezent, nu avem nici o confirmare independenta care sa spuna cu siguranta daca era sau nu era un Blackhawk, dar sursele noastre indica faptul ca acest tip de elicopter invizibil a fost operational in ultimii patru ani, fiind folosit in principal pentru misiuni speciale, numai pe timp de noapte, spune Fred Burton, vice-presedintele departamentului Informatii din cadrul STRATFOR.

Parte a unui elicopter distrus, langa complexul AbbottabadFoto: Reuters

Uitandu-ne la ramasitele elicopterului de langa casa lui bin Laden, putem observa multe dintre caracteristicile pe care le-am vedea de obicei pe un bombardier invizibil. Elicopterului este proiectat pentru a avea o semnatura redusa pe radar, precum si pentru a fi cat mai silentions. Din cate stim, aeronava a fost proiectata in mod special pentru acest scop, pentru misiuni speciale, desfasurate pe timp de noapte in spatele liniilor inamice. O persoana care a zburat intr-un astfel de elicopter a afirmat ca este extrem de silentios in zbor, avand cam acelasi nivel de zgomot cu modulul exterior al unui sistem de aer conditionat obisnuit.

Elicopterul a plecat initial de la Fort Campbell, Kentucky, fapt care explica vizita facuta de presedintele Obama pentru a cunoaste personal echipajul care a plecat in misiune.

Sursele noastre spun ca elicopterul invizibil s-a prabusit din cauza conditiilor de vizibilitate slaba. Practic, in timp ce elicopterul se apropia, pilotat printr-un sistem de vedere pe timp de noapte, praful si murdaria din zona s-au ridicat in aer si au scazut vizibilitatea, fapt care a dus la aterizarea fortata in zidul din jurul cladirii. Dupa prabusirea elicopterului, portiunea din fata a fost aruncata in aer de trupele speciale inainte de a parasi zona cu corpul lui bin Laden.

Dupa multe de investigatii legate de prabusirea unor aeronave, unul din lucrurile care mi-au sarit in ochi a fost faptul ca autoritatile pakistaneze au pierdut controlul asupra locului prabusirii. In acest moment nu este clar cat de mult din epava a fost deja pierdut si care este potentialul ca piese din aeronava sa apara pe piata neagra sau sa ajunga in mainile de un alt stat, care ar fi fascinat sa afle care a fost tehnologia utilizata pentru a intra si iesi din spatiul aerian pakistanez fara a fi prins.

Principalele informatie noi aduse de film sunt faptul ca acest tip de elicopter camuflat este utilizat de patru ani, o realizare remarcabila, si faptul ca nu a existat nici o scurgere de informatii pana la descoperirea aeronavei avariate in apropierea casei lui Bin Laden.