Portul Misrata, orasul libian rebel inconjurat de fortele pro-Gaddafi, era in flacari duminica, la inceputul serii, dupa bombardamente violente care au ucis cel putin doi oameni, au afirmat martori oculari, citati de AFP.

Portul este esntial pentru aprovizionarea orasului Misrata, asediat de doua luni de trupele guvernamentale, in conditiile in care orice acces terestru a fost blocat. Orasul a fost atins de un tir de rachete in jurul orei 06,15, care nu a provocat insa mari pagube.

Cu putin timp inainte de ora 18,00 (16,00 GMT), zeci de rachete au lovit portul, distrugand intrarea principala, pazita de combatanti rebeli, potrivit martorilor oculari, a locuitorilor din Misrata si a ziaristilor occidentali.

Bombardamentul a continuat la ora 18,40 (16,40 GMT), cand explozii violente au rasunat in departare.

Dupa-amiaza, incepand cu ora 14,00 (12,00 GMT), soldatii loialisti bombardasera zona aeroportului, unde s-au derulat majoritatea luptelor in ultimele zile.

Sute de refugiati africani care sperau sa fie evacuati se afla in continuare in apropierea aeroportului, intr-o tabara de corturi unde traiesc de cateva saptamani.

Vapoare umanitare care ar trebui sa imbarce aproximativ 900 e refugiati asteapta in larg unda verde din partea NATO pentru a intra in rada.