Liderul libian Muammar Gaddafi a supravietuit unui atac aerian al NATO in care au fost ucisi fiul sau cel mai mic si trei nepoti, a anuntat un purtator de cuvant de la Tripoli, citat de Reuters. Casa in care locuiau victimele a fost lovita de trei proiectile.

Tineri libieni protesteaza impotriva uciderii lui Saif al-Arab GaddafiFoto: Reuters

Potrivit sursei citate, Saif Al-Arab (29 de ani), este unul dintre fiii lui Gaddafi cu extrem de putina relevanta pe scena politica, rolul sau in structura de putere din Libia fiind limitat. El a studiat in Germania, scrie Reuters.

Purtatorul de cuvant libian a anuntat ca cei trei nepoti ai lui Gaddafi ucisi in urma raidului NATO erau copii.

UPDATE: Episcopul de Tripoli, Innocenzo Giovanni Martinelli, a confirmat moartea lui Saif al-Arab al-Gaddafi pentru televiziunea italiana Sky TG24 si a cerut sa se puna capat bombardamentelor din Libia.

"Va rog din suflet, va cer un moment de armistitiu, din respect pentru durerea provocata de pierderea unui fiu. Accelerarea bombardamentelor a alimentat tensiunea intr-o maniera inumana. Este nevoie de o urma de civilizatie, o dovada ca Alianta Nord-Atlantica nu este barbara," a spus Episcopul Martinelli.

Alianta Nord-Atlantica, care a preluat comanda asupra interventiei in Libia in urma cu o luna, a recunoscut ca a lovit "un punct de comanda si control", dar nu a confirmat moartea fiului lui Gaddafi.

Cine a fost Saif al-Arab Gaddafi

Saif al-Arab, al carui nume inseamna "sabia araba", avea 29 de ani si era unul dintre cei mai putin proeminenti copii biologici ai lui Gaddafi, fara sa se bucure de nicio putere politica sau militara.

Saif avea patru ani atunci cand avioanele americane au atacat resedinta Gaddafi de la Bab al-Azaziya, in anul 1986. Sora sa adoptiva, in varsta de 15 luni, a fost ucisa in timpul bombardamentelor, iar fratele sau mai mic, Khamis, grav ranit.

Saif si-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor ani in Germania, unde se presupune ca ar fi absolvit o facultate de studii economice. In perioada noiembrie 2006 - iulie 2010, politia din Germania l-a investigat de zece ori, pentru diferite abateri rutiere, vatamare corporala si detinere ilegala de arme, potrivit Ministerului bavarez al Justitiei. Cu toate acestea, acuzatiile impotriva lui au fost retrase, in fiecare dintre cele zece cazuri.

Saif al-Arab s-a intors in Libia in luna februarie, iar Ministerul german de Interne l-a declarat ulterior "persona non-grata".

Telegramele Wikileaks in care este mentionat precizeaza ca Saif al-Arab urmarea "interese de afaceri obscure", fapt care ar explica aparitia sa pe lista de sanctiuni elaborata recent de catre Statele Unite ale Americii, relateaza publicatia Washington Post, care citeaza agentia Associated Press.

Autoritatile libiene liderul libian si sotia sa se aflau in interiorul casei, in timpul raidului aerian, dar au scapat nevatamati.

Mai multi libieni au iesit pe strazile capitalei Tripoli, duminica, pentru a protesta impotriva uciderii lui Saif al-Arab si a celor trei nepoti ai lui Muammar Gaddafi: "Fii multumit, liderul nostru. Fiul si nepotii tai sunt in ceruri".

Potrivit televiziunii libiene, funeraliile lui Saif al-Arab al-Gaddafi si ale celor trei nepoti ai liderului libian - in varsta de 2, 3 ani si respectiv 4 luni, vor avea loc luni.