Primarul capitalei Statelor Unite Vincent Gray si alte 40 de persoane au fost arestate, in timp ce protestau in apropierea sediului Congresului american din Washington, informeaza Associated Press. Gray, impreuna cu mai multi membri ai conducerii primariei s-au alaturat manifestantilor si au blocat traficul din zona, pentru a protesta impotriva restrictiilor impuse de noul buget federal.

Primarul Washingtonului, Vincent Gray, retinut de politieFoto: Agerpres/AP

Sase ore mai tarziu, primarul a fost eliberat.

"Am petrecut sase ore inchis, insa consider ca e una din cauzele cele mai demne pentru care as fi putut fi retinut", a spus Gray. "Ceea ce s-a intamplat in acest proces de aprobare a bugetului si ceea ce s-a intamplat in mod repetat in D.C. este complet inacceptabil. Trebuia sa luam atitudine in legatura cu ce s-a intamplat in procesul de adoptare a bugetului", a mai spus primarul.

Washingtonul a fost un pion in negocierea bugetului de saptamana trecuta. In cadrul acordului bugetar, ale carui detalii sunt inca incerte, primaria din Washington D.C. nu mai are dreptul sa acorde subventii femeilor sarace care doresc sa faca avorturi.

"De ce femeile din Districtul Columbia trebuie sa fie tratate diferit?" a mai spus Gray.

Un acord asupra cheltuielilor a fost incheiat in extremis vineri seara la Washington intre democratii si republicanii din Congresul american pentru a evita o paralizie a administratiei federale, cu aproximativ o ora inainte de termenul limita, fixat la miezul noptii, relateaza AFP.

Presedintele Barack Obama a reactionat rapid, recunoscand ca acest acord bugetar va fi sinonim cu taieri "dureroase", insa explicand ca SUA vor trebui sa traiasca din propriile mijloace.

"Dupa cum se intampla in orice compromis, cele doua parti au fost nevoite sa ia decizii dificile si sa cedeze in anumite puncte care erau importante pentru ele", a adaugat presedintele la capatul unei zile pline de suspans din cauza incertitudinii ce a planat asupra continuarii operatiunilor guvernamentale ale primei puteri mondiale si dupa miezul noptii de vineri (04:00 GMT, sambata).