Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) avertizase Japonia inca de acum doi ani ca un cutremur major ar putea constitui o "problema serioasa" la centralele sale nucleare, potrivit unor documente americane obtinute de Wikileaks si care a avut acces cotidianul britanic Telegraph.

Potrivit documentelor diplomatice americane, un expert al AIEA se declarase ingrijorat de faptul ca reactoare japoneze au fost concepute pentru a rezista la cutremure cu o magnitudine maxima de 7 grade. Cutremurul devastator din 11 martie a avut magnitudinea de 9.

Conform acestui document, oficialul AIEA a spus, in 2008, la o reuniune a G8 de la Tokyo privind siguranta si securitatea nucleara, ca standardele de siguranta ale Japoniei sunt depasite.

"El a explicat ca standardele de securitate nucleara nu au fost revizuite decat de trei ori in 35 de ani si ca AIEA le examineaza acum", arata documentul de la acea vreme.

"Oficialul a remarcat, de asemenea, ca seismele recente, au depasit in unele cazuri limitele de siguranta pentru unele centrale nucleare si este o problema grava," adauga documentul.

Guvernul japonez a raspuns prin a construi un centru de situatii de urgenta la Fukushima, dar nu s-a facut nimic pentru ca centrala sa reziste la cutremure mai mari de 7 grade.