Inca un reactor al centralei nucleare Fukushima 1 are probleme la sistemul de racire, a anuntat in noaptea de simbata spre duminica (duminica dimineata in Japonia) un inalt oficial nipon, citat de Kyodo si Reuters. Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anuntat ca va incepe eliberarea aburului pentru a micsora presiunea din reactorul nr. 3 al centralei.

Yukio Edano, purtator de cuvint al guvernului japonez, a declarat la televiziunea de stat ca reactorul nr. 3 "este in pericol", dar au loc operatiuni de eliberare a aburului.

Operatiunea de la reactorul 3 are loc dupa ce simbata s-a produs o explozie la reactorul nr. 1 al centralei Fukushima 1. Ca urmare a exploziei, autoritatile au inregistrat o crestere a radioactivitatii in zona, aproximativ 140.000 de persoane fiind evacuate pe o raza de 20 de km in jurul centralei.

Guvernul japonez - citat de Kyodo si agentiile internationale de presa - sustine ca nivelul radiatiilor este scazut, dat fiind ca nici explozia de simbata si nici operatiunile controlate de eliberare a aburului pentru scaderea presiunii nu au dus la eliberarea de substante radioactive si nu au afectat miezul reactorului.

Prin contrast, agentia japoneza pentru siguranta nucleara - citata de Kyodo - sustine insa ca numarul persoanelor expuse la un nivel crescut de radiatii ar putea ajunge la 160.

Ora 14.51: Aproape doua milioane de gospodarii au ramas fara surse de incalzire si aproximativ 1,4 milioane nu au apa curenta, relateaza Reuters. Potrivit agentiei de stiri Kyodo aproximativ 300.000 de persoane au fost evacuate la nivel national.

Ora 14.40: Franta a recomandat cetatenilor sai sa paraseasca regiunea Tokyo, invocand riscul de noi cutremure si incertitudinea cu privire la centralele nucleare.

Ora 14.28: Premierul a aprobat suspendarea prin rotatie a furnizarii de energie electrica incepand de luni, pentru a evita avariile imprevizibile.

Ora 14.10: Tokyo Electric a anuntat ca pana de curent este planificata sa dureze pana la sfarsitul lunii aprilie, informeaza agentia Kyodo.

Ora 13.30: Papa Benedict al XVI-lea a laudat "curajul si demnitatea" cu care japonezii fac fata tragediei.

Ora 11.00: Autoritatile japoneze au evacuat peste 180.000 de persoane din zona centralei Fukushima, care s-au alaturat celor peste 450.000 de evacuati imediat dupa cutremur.

Ora 09.30: Guvernul japonez nu exclude riscul unei noi explozii la centrala nucleara Fukushima ca urmare a acumularii de hidrogen la reactorul 3, relateaza AFP. "Nu putem exclude posibilitatea ca o explozie sa se produca la reactorul 3 ca urmare a acumularii de hidrogen", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano.