Premierul tunisian Mohammed Ghannouchi si-a anuntat duminica demisia, dupa mai multe zile de contestari si violente in capitala Tunis, soldate cu cel putin trei morti, anunta AFP.

Intr-o declaratie sustinuta in fata presei, Ghannouchi a declarat: "Am decis sa demisionez din functia de premier. Nu voi fi premierul represiunii".

"Nu sunt genul de om care sa ia decizii care ar putea provoca victime", si-a explicat el decizia.

Mohammed Ghannouchi a preluat conducerea guvernului de tranzitie dupa alungarea de la putere, in 14 ianuarie, a presedintelui Zine El Abidine ben Ali, alungat de protestele populare din tara, pe care armata a refuzat sa le reprime.

Incepand de sambata, ciocnirile dintre opozanti si politie s-au soldat cu cel putin trei morti si zeci de raniti in centrul capitalei tunisiene.

Prim ministrul al lui Ben Ali din 1999 pana la caderea celui din urma, Ghannouchi a format in 17 ianuarie un prim guvern in care ministrii fostului regim si-au pastrat posturile cheie. Cinci ministri au demisionat in zilele urmatoare.

Zece zile mai tarziu, el a anuntat o noua echipa de tranzitie eupurata de figurile fostului regim, dar protestatarii i-au cerut in continuare demisia.

In 25 februarie, o manifestatie masiva, estimata la 100.000 de persoane, a navalit in centrul Tunisului pentru a-i cere sa demisioneze.

Anuntul organizarii de alegeri in iulie nu a calmat protestatarii, intr-o tara confruntata cu o situatie economica dificila si cu un aflux de refugiati din Libia vecina.

UPDATE Presedintele tunisian ad interim Foued Mebazaa a anuntat duminica nominalizarea fostului ministru Beji Caid Essebsi drept succesor al lui Mohamed Ghannouchi.

Cunoscut pentru aplecarea sa liberala, Beji Caid Essebsi a ocupat mai multe posturi ministeriale sub presedintia lui Habib Bourguiba, parintele independentei Tunisie, printre care se numara portofoliile Apararii si Afacerilor Externe.