Intelectuali sauditi au cerut duminica declansarea de reforme politice si sociale in regat, unde mai multe apeluri la manifestari au fost lansate pe Facebook, dupa exemplul celorlalte tari arabe, dar analistii estimeaza ca aceste chemari la proteste au putine sanse de reusita, relateaza AFP.

O suta de intelectuali au lansat un apel pe internet pentru instaurarea unei "monarhii constitutionale" in Arabia Saudita, care este o monarhie absoluta, "separarea puterilor" si adoptarea unei constitutii in aceasta tara care nu dispune de o lege fundamentala.

Acesti intelectuali afirma ca revoltele din Tunisia si din Egipt au urmari asupra intregii lumi arabe si ca "impun (...) maximum de eforturi pentru efectuarea reformelor inainte ca situatia sa se degradeze" in regat.

Semanatarii, al caror numar a ajuns la 132 in mijlocul zilei, cer de asemenea "alegerea prin vot universal a Majlis al-Choura", consiliul legislativ ai carui membri sunt numiti, dar si drept de vot si de a fi ales si pentru femei.

Arabia Saudita a organizat in 2005 primele alegeri municipale partiale din istoria tarii, de la care femeile au fost excluse. Dar guvernul a prelungit in 2009 cu doi ani mandatul consilierilor municipali, amanand alegerile care urmau sa fie organizate in urma cu doi ani.

Apelul cere printre altele "acordarea pentru femei a dreptului de a munci, la educatie, la proprietate si de participare la viata publica".

In Arabia Saudita, o femeie nu are dreptul sa munceasca, sa se casatoreasca or sa calatoreasca fara autorizatia tutorelului sau legal, un membru de sex masculin al familiei.

Textul cere si interdictia "oricarei discriminari confesionale, tribale, regionale sau rasiale", intr-o tara unde, potrivit Human Rights Watch, siitii, care constituie circa 10% din populatia tarii, sunt deseori victime ale discriminarii.

"Aceste cereri ii vor fi prezentate in curand regelui Abdallah", a declarat pentru AFP profesorul universitar Khaled al-Dakhil, unul dintre semnatarii apelului, alaturi de alti intelectuali de renume, printre care scriitori si ziaristi sau militanti pentru drepturile omului.

al-Dakhil a afirmat ca acest comunicat nu este indreptat impotriva regelui ci vizeaza din contra "sustinerea celor care, in sanul puterii cu regele in frunte, cer ferorme".

In ciuda varstei de 86 de ani, regele Abdallah este perceput drept un reformator, chiara daca este extrem de prudent in tentativele sale de modernizare a unei societati ultra-conservatoare.

In urma miscarilor din Tunisia si din Egipt, apelurile la reforme s-au multiplicat in regat, cea mai mare parte a acestora reclamand o monarhie constitutionala.

Nu a existat niciun apel la rasturnarea dinastiei Al Saud, aflata la putere din 1932.

In acelasi timp, un apel circula pe Internet pentru organziarea unei "Zile a maniei" in 11 martie" si un altul pentru o "Revolutie saudita" in 20 martie.

Mai multi analisti resping insa ideea unei miscari de masa care sa vizeze rasturnarea monarhiei.

"Oamenii au mai mult de pierdut decat de castigat" dintr-o asemenea miscare, apreciaza analistul Omar al-Zubeidi, subliniind ca sauditii "nu se simt reprimati de regim", de care profita cu lejeritate, spre deosebire de situatiile din Egipt sau Tunisia.

Regele Abdallah a anuntat miercuri ajutoare sociale de 36 de miliarde de dolari, cu ocazia revenirii in regat, dupa trei luni de absenta.

"Oamenii doresc o reforma a sistemului, dar nu vor sa rastoarne regimul", afirma si al-Dakhil.