Italia a vandut Libiei materiale militare - explozibil, rachete, elicoptere - in valoare de zeci de milioane de euro in cursul ultimilor doi ani, a relatat sambata cotidianul italian Corriere della Sera, citat de AFP.

Ziarul citeaza un raport oficial al ministerului de Interne care enumara contractele si negocierile in curs intre Libia si mai multe mari companii de armament italiene, printre care si gigantul Finmecanica.

Producatorul de rachete Mbda Italia a semnat in mai 2009 un acord in valoare de 2,5 milioane euro pentru a furniza Libiei "material pentru bombe, submarine si rachete", se arata in document.

AgustaWestland a incheiat doua contracte, in octombrie 2010, in valoare de 70 de milioane de euro pentru furnizarea a doua elicoptere, iar in acelasi an Selex Sistemi Integrati din grupul Finmecanica a semnat un acord de 13 milioane euro pentru a furniza Libiei echipament electronic de ajustare a tirurilor.

Italia si fosta sa colonie au semnat un tratat de prietenie in 2008 care a intarit considerabil legaturile economice dintre cele doua tari, facand din Italia primul partener comarcial al Libiei.

Potrivit raportului citat de Corriere della Sera, societatea Oto Melara a inceput discutii cu Libia noiembrie 2010 pentru livrarea de "arme cu un calibru mai mare de 12,7 mm".

In acest an, armatorul Intermarine Spa a demarat negocierile pentru un contract in valoare de 600 milioane euro.

Selex Sistemi Integrati, AgustaWestland si Oto Melara negociau ele contracte cu o valoare totala de 150 milioane euro.

Potrivit retelei italiene pentru Dezarmare, Italia a furnizat Libiei arme usoare produse de societatea Beretta cu o valoare de 79 milioane de euro, via insula Malta.

"Si cu aceste arme trage armata lui Gaddafi asupra populatiei", reaminteste acest ONG, cerand guvernului sa suspende livrarile de arme catre aceasta tara.