Confruntarile dintre opozitie si putere continua sambata in Libia, unde determinarea protestatarilor de a-l alunga de la putere pe colonelul Muammar Gaddafi nu pare sa slabeasca, in ciuda faptului ca acesta controleaza in continuare capitala Tripoli, relateaza AFP.

Triburile libiene se intorc impotriva lui Muammar GaddafiFoto: Reuters

Ora 20,45 Seif Al-Islam, fiul liderului libian Muammar Gaddafi, afirma ca situatia este "excelenta" in trei sferturi din tara, recunoscand insa ca exista o "vointa interna de schimbare", intr-un interviu acordat sambata televiziunii Al-Arabiya, citat de AFP.

"Situatia in trei sferturi din tara, respectiv jumatate din populatie, este normala (...) excelenta", a spus el.

"Incitarea vine din afara chiar daca exista o vointa interna de schimbare", a comentat Seif Al-islam, prezentat adeseori la inceputul revoltei drept succesorul tatalui sau.

El a afirmat ca manifestantii sunt "manipulati din strainatate".

Ora 17,45 "Mercenari" adusi de elicopterele regimului colonelului Muammar Gaddafi au deschis focul sambata asupra manifestantilor care participau la funeraliile victimelor in luptele care au avut loc vineri in orasul Musratha, al treilea ca marime din Libia, a declarat un martor ocular.

Doau elicoptere au adus "mercenari" in acest oras situat la 150 km est de Tripoli, a precizat acest martor, contactat telefonic de AFP. Agentia de presa mentioneaza ca focurile de arma putea fi auzite prin telefon.

Lupte violente au avut loc in ultimele zile la Musratha intre partizanii regimului care "se bazeaza pe mercenari africani" si manifestanti, au confirmat mai multi martori.

Pe plan diplomatic, presiunea se accentueaza in cea de-a 12-a zi de insurectie. "Se pare ca Gaddafi nu mai controleaza situatia", a estimat seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, criticat in trecut pentru ca l-a primit cu fast pe liderul libian.

In conditiile in care regiunea orientala petrolifera este in mainile opozitiei armate, care a impus o noua administratie, tiruri de arme au fost din nou auzite in mai multe cartiere din Tripoli in timpul noptii.

"Electricitatea a fost intrerupta ieri seara si nu a mai fost pornita de atunci", a declarat un locuitor al capitalei. "Suntem terifiati. Credem ca pregatesc un atac", a marturisit el, intr-o declaratie telefonica.

Intr-un alt cartier al capitalei, unde electricitatea nu a fost intrerupta, noaptea a fost calma. Hotelurile de lux din Tripoli au fost inchise sau si-au evacuat personalul. Pe piata neagra, dolarul se schimba pentru 2 dinari libieni, fata de un curs de 1,3 in urma cu 10 zile.

La 1.000 de km in estul capitalei, opozitia continua sa se organizeze si viseaza sa elibereze Tripoli.

"Coordonam comitetele oraselor eliberate si din Musratha. Asteptam ca Tripoli sa termine cu regimul lui Gaddafi si al fiilor sai si, dupa aceea, vom lucra pentru un guvern de tranzitie", a declarat Abdelhafiz Ghoqa, purtatorul de cuvant al "Coalitiei revolutionare din 17 februarie".

"Sunt voluntari care pleaca in fiecare zi spre Tripoli" pentru a se lupta, a adaugat el.

Vineri, Barack Obama a semnat un decret prin care ingheata averile colonelului Gaddafi si ale fiilor sai din Statele Unite.

Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa se reuneasca sambata la ora 16,00 GMT. Un proiect de rezolutie evoca sanctiuni precum embargoul asupra vanzarilor de armament, acordarea de vize pentru Gaddafi si inghetarea averilor sale.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat vineri seara ca trebuie adoptate rapid "masuri decisive".

Proiectul rezolutiei il avertizeaza intre altele pe Muammar Gaddafi ca violentele ar putea fi considerate crime impotriva umanitatii.

Bilantul violentelor este dificil de stabilit, dar secretariatul general al ONU vorbeste de o mie de morti.

Criticat din straintate, atacat din toate partile de o opozitie armata care controleaza mai multe orase, Gaddafi a luat cuvantul vineri seara in public, pentru prima de la inceputul revoltei, in fata unei multimi de cateva sute de partizani adunati in centrul capitalei.

"Ne vom bate si vom invinge. Daca trebuie, vom deschide toate depozitele de armament pentru a inarma poporul", a amenintat el.

Puterea libiana pare totusi din ce in ce mai izolata, parasita de aliatii arabi si de mai multi diplomati, precum ambasadorii din Paris, Lisbona, Genèva si UNESCO, dar si de Kadhaf al-Dam, consilier si var al lui Gaddafi.

Vineri, fortele pro-Gaddafi, amplasate in jurul moscheilor din capitala pentru a impiedica manifestatii, au tras asupra protestatarilor.