Autoritatile de la Beijing au luat masuri impotriva activistilor chinezi, in contextul in care un anunt raspandit pe Internet le cere oamenilor sa se adune duminica in mai multe orase pentru "o revolutie a iasomiei", nume inspirat de revolta ce a dus la plecarea din fruntea statului a presedintelui tunisian, transmite MSNBC. Apelul a venit in contextul in care presedintele Hu Jintao le-a spus sambata liderilor chinezi sa "rezolve problemele majore care ar putea dauna armoniei si stabilitatii societatii".

Sursa apelului nu este cunoscuta, insa autoritatile s-au grabit sa opreasca raspandirea lui in mediul online. Cautarile pentru cuvantul "iasomie" au fost blocate sambata pe mai multe pagini de internet din China, iar Boxun.com, pagina electronica unde mesajul a aparut prima data, a anuntat ca este tinta unui atac informatic si nu poate fi accesat.

MSNBC scrie, citand un material AP, ca activistii chinezi pareau sa nu cunoasca nici ei sursa apelului la organizarea de proteste in 13 orase. Mesajul le cere oamenilor sa strige: "Vrem mancare, vrem locuri de munca, vrem case, vrem obiectivitate".

Unii activisti chinezi au afirmat chiar ca apelul este "un act artistic" si nu o initiativa serioasa, care sa urmeze protestelor recente din Egipt, Tunisia, Bahrain, Yemen, Algeria, Libia sau Maroc. China a limitat informatiile legate de protestele din Orientul Mijlociu.

Autoritatile par insa sa trateze serios apelul la proteste. Mai multi activistii au fost inchisi sau hartuiti de fortele de securitate, iar unii dintre ei au fost avertizati sa nu participe la demonstratiile de duminica. De exemplu, avocatul Jiang Tianyong a fost urcat intr-o masina a politiei si dus intr-o directie necunoscuta, a declarat sotia sa.

Su Yutong, un activist care locuieste in Germania, a scris pe Twitter ca cel putin 14 persoane au fost retinute de autoritati. El sustine ca actiunea politiei dovedeste ca oficialii se tem de posibile proteste.

Apelul la o "revolutie a iasomiei" a venit in contextul in care presedintele Hu Jintao le-a spus sambata liderilor chinezi sa "rezolve problemele majore care ar putea dauna armoniei si stabilitatii societatii".

Potrivit AP, Partidul Comunist din China este marcat de amenintarea revoltelor populare, din cauza cresterii preturilor la alimente si case, dar si a altor probleme sociale.