Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a refuzat sa vorbeasca la telefon cu Barack Obama, dupa ce liderul de la Casa Alba l-a sunat zilele trecute, a relatat publicatia de limba araba Al-Quds Al-Arabi din Londra, preluata de ynetnews.com. Fostul presedinte de la Cairo ar fi spus ca a fost "umilit" de Obama, dupa ce, in timpul protestelor anti-guvernamentale din Egipt, liderul american i-a cerut sa demisioneze.​

Publicatia a scris ca Mubarak s-a simtit "umilit si dezamagit de cea mai recenta declaratie a lui Obama, care-i cerea sa demisioneze imediat", astfel incat a refuzat sa vorbeasca cu acesta.

Potrivit informatiilor, Mubarak se afla in prezent la palatul sau din Sharm el-Sheikh, ducand acelasi stil de viata pe care-l avea in perioada in care era presedinte. Mai multe surse sustin insa ca el a angajat agenti de paza suplimentari. In plus, el continua sa lucreze cu consilierii pe care i-a avut cand era seful statului.

Al-Quds Al-Arabi a precizat ca starea de sanatate a lui Mubarak se deterioreaza rapid. Regele Abdullah al Arabiei Saudite i-a oferit azil, insa fostul lider de la Cairo a refuzat, spunand ca doreste sa moara pe pamant egiptean.

Ziarul de la Londra precizeaza ca nu este clar daca Mubbarak se afla in contact cu liderii militari ai Egiptului, prin intermediul vicepresedintelui Omar Suleiman.

Zilele trecute, Reuters a relatat ca Mubarak l-a criticat pe Obama pentru politica legata de Egipt, avertizand ca Islamul radical va domina tara araba dupa debarcarea sa de la putere. Mubarak ar fi facut aceste afirmatii intr-o convorbire telefonica pe care a avut-o cu parlamentarul israelian Benjamin Ben-Eliezer, cu o zi inainte de a renunta la functie.

Mubarak "a folosit cuvinte dure la adresa Statelor Unite", a spus Ben-Eliezer, membru al Partidului Muncii din Israel, care a discutat anterior in nenumarate randuri cu liderul egiptean. Americanii "pot sa vorbeasca despre democratie, insa ei nu au habar despre ce discuta. Rezultatul va fi extremis si Islamism radical", ar fi afirmat Mubarak.