Tarile membre NATO situate in zona fostei cortine de fier sunt ingrijorate de operatiunile militare ale Moscovei in enclava rusa Kaliningrad, a declarat vineri, la Varsovia, un inalt responsabil american, specializat in probleme de armament nuclear, potrivit AFP.

"Este intr-adevar un subiect de preocupare despre care am fost informat nu doar aici, in Polonia, ci si in alte tari din regiune", a comentat Rose Gottemoeller, secretar de stat adjunct la Biroul pentru controlul si verificarea armamentelor din Statele Unite.

"Exista o preocupare generala legata de Kaliningrad si a faptului ca rusii au tendinta, de fiecare data cand ingrijorarea cuprinde Moscova, sa spuna ca e momentul sa amplaseze cate ceva in Kaliningrad", a explicat Gottemoeller.

Rusia utilizeaza enclava Kaliningrad, situata intre marea Baltica, Polonia si Lituania, drept platforma militara.

Ministrul lituanian al Apararii, Rasa Juknevicien, a afirmat marti ca Moscova depoziteaza aici rachete nucleare cu raza scurta de actiune. "Nu mai este un secret pentru nimeni ca astfel de arme se gasesc chiar langa noi, in regiunea Kaliningrad", a declarat ministrul.

Gottemoeller nu a dorit sa confirme aceste informatii. "Nu voi confirma oficial dar nici nu voi dezminti amplasarea de arme in lume, fie ca e vorba de tarile NATO sau in orice alta regiunea", a spus ea.