Judecand joi drept "probabila" o demisie a lui Hosni Mubarak, dezmintita brutal cateva ore mai tarziu de fapte, directorul CIA, Leon Panetta, a aruncat o lumina cruda asupra dificultatilor pe care le intampina Statele Unite in incercarea de a intelege bulversarile in curs din aceasta tara aliata, relateaza AFP.

Intrebat in cadrul unei audieri a Congresului asupra intenselor speculatii potrivit carora presedintele egiptean s-ar pregati sa demisioneze, seful informatiilor a afirmat: "Am aceleasi informatii ca si voi, respectiv ca exista o puternica probabilitate ca Mubarak sa demisioneze in aceasta seara".

"Nu cunosc detaliile legate de modul in care acest lucru se va produce dar cred ca va transmite cea mai mare parte a puterii vicepresedintelui Omar Suleiman, astfel incat acesta sa conduca tara si sa indeplineasca reformele pe care noi speram sa le vedem aplicate", a continuat el.

Un oficial al serviciilor de informatii a temperat insa imediat tonul acestor declaratii, afirmand ca directorul CIA se referea ... la informatiile aparute in presa si nu la informatiile de care dispunea CIA.

Cateva ore mai tarziu, Mubarak a anuntat ca va transfera prerogative catre vicepresedintele Suleiman, fara insa a demisiona, spre furia egiptenilor care manifesta impotriva puterii de 17 zile.

Aceste neintelegeri intervin in momentul in care CIA, al carei buget pentru 2010 a depasit 80 de miliarde de dolari, este tinta a numeroase critici pentru incapacitatea de a prevede revolta din Egipt si potentiala sa extindere in alte tari din regiune.

O lipsa de viziune pe care apropierea de serviciile de informatii egiptene, conduse mult timp de Omar Suleiman, nu face decat sa o agraveze, impiedicand CIA sa inteleaga "lumea contestatarilor", afirma editorialistul David Ignatius, in Washington Post.

Dianne Feinstein, presedintele democrat al comisiei pentru servicii secrete a Senatului, afirmase la inceputul saptamanii ca serviciile americane de informatii nu au oferit "nicio avertizare veritabila" asupra exploziei care ameninta principalul aliat al Washingtonului in Orientul Mijlociu.

Saptamana trecuta, cel mai inalt gradat american, amiralul Mike Mullen, admisese ca evenimentele egiptene au constituit o "surpriza".

In audierile de joi din Congres, Panetta si directorul Informatiilor americane (DNI) Jim Clapper au incercat sa apere munca agentiilor pe care le conduc.

Serviciile americane "identificasera de mult timp conditiile care existau in Orientul Apropiat in termeni de probleme economice, de represiuni economice si de frustrari acumulate de multi oameni din regiune", oferise asigurari Clapper.

Dar daca analistii pot identifica problemele, "ei nu pot spune exact cand cutremurul se va produce", a intarit Panetta.

Seful spionilor americani s-a angajat totusi sa imbunatateasca calitatea informatiilor in ceea ce priveste opinia publica, miscarile de opozitie si rolul internetului. O echipa speciala de 35 de analisti va fi alocata studiului "fenomenelor declansatoare in astfel de situatii".

Presedintele comisiei pentru informatii din Camera Reprezentantilor, Mike Rogers (republican) a refuzat totusi sa-l acuze pe Panetta dupa audieri. A fost "poate o expresie nefericita", a declarat el pentru televiziunea Bloomberg, "dar nimeni nu poate citi intr-un glob de cristal".