O companie aeriana din Thailanda, recent infiintata, a angajat transsexuali ca insotitori de bord, o premiera in lumea aviatica, transmite The Telegraph. PC Air spera ca initiativa sa sa fie preluata si de alti operatori aerieni.

Insotitorii de zbor de la PC AirFoto: Reuters

Cei trei transsexuali au fost recrutati in aceasta saptamana, in prima etapa a unui program de angajari ca urmareste sa promoveze egalitatea de sanse. Peste 100 de transsexuali au depus aplicatii pentru posturile oferite de PC Air.

Peter Chan, directorul operatorului aerian, s-a declarat entuziasmat de angajarea transsexualilor despre care a spus ca "pot avea multe cariere - nu doar in lumea show-biz-ului - si multi dintre ei au visul de a deveni insotitori de bord. Eu tocmai le-am indeplinit acest vis".

Chan a spus ca "societatea noastra s-a schimbat. E o evolutie. Sunt un pionier in aceasta privinta si sunt sigur ca si alte organizatii imi vor urma initiativa".

Telegraph a precizat ca unul dintre cei angajati este Thanyarat "Film" Jiraphatpakorn, care in 2007 a castigat concursul de frumusete Miss Tiffany.

Thailanda are cel mai mare numar de transsexuali din lume (ei sunt numiti "katoeys" in thailandeza), chirurgii realizand in tara asiatica un numar mare de operatii ieftine si rapide de schimbare de sex. Multi dintre "katoeys" nu recurg insa la operatii de schimbare de sex, fie din cauza ca acestea sunt prea scumpe pentru ei, fie din cauza ca se tem de complicatiile medicale. Ei insa se imbraca ca femei, luand pastille anticonceptionale pentru cresterea sanilor si pentru a reduce cantitatea de par facial.

Compania aeriana a precizat ca insotitorii de zbor transsexuali vor purta ecusoane speciale cu numele lor, pentru a-i ajuta pe pasageri si pe oficialii din domeniul imigratiei sa-i identifice mai usor pe cei care apartin "celui de-al treilea sex" (cum sunt cunoscuti in Thailanda).