Viata incepe usor sa-si reia cursul normal in capitala Egiptului, Cairo, o metropola cu 20 de milioane de locuitori. Protestatarii mentin presiunea asupra regimului Mubarak, starea de asediu este in continuare in vigoare dar numeroase centre comerciale si banci isi redeschid portile. Bursa din Cairo, inchisa din 30 ianuarie, ar urma sa-si reia tranzactiile in 13 februarie, potrivit AFP.

In cea de-a 14-a zi a revoltei populare, cateva zeci de persoane au blocat accesul intr-o cladire administrativa din piata Tahrir, devenita simbolul revoltelor, in conditiile in care protestatarii considera insuficiente promisiunile de reforme facute duminica de putere, cu ocazia relansarii dialogului cu opozitia.

Mai multi functionari au impiedicat luni functionarii sa intre in "Mugama", un impozant edificiu arhitectonic de inspiratie sovietica, simbol al statului dar si al birocratiei.

Inchisa din 25 ianuarie, cladirea, care adaposteste in mod normal mii de functionari, fusese redeschisa partial duminica, dar protestatarii au blocat luni accesul in cladire.

Duminica, gruparile tinerilor aflate la originea miscarii de protest au anuntat formarea unei coalitii si au spus ca nu vor parasi piata Tahrir atat timp cat presedintele nu demisioneaza.

Mai multi protestatari au petrecut o noua noapte in corturi, langa tancurile armatei.

In estul tarii, persoane necunoscute au tras patru rachete asupra unei cazarmi a politiei, in orasul Rafah, la frontiera cu Gaza, atac soldat cu un ranit.

In acest timp, Mubarak s-a intalnit cu vicepresedintele Omar Suleiman, presedintele Parlamentului, Fathi Surur, si presedintele curtii de apel Sari Siyam, potrivit agentiei oficiale Mena.

Duminica, Fratia Musulmana, principala forta de opozitie din Egipt, a participat la negocierile cu puterea, alaturi de alte grupari opozante, in incercarea de a gasi o solutie la criza provocata de manifestarile care au debutat in 25 ianuarie.

Este pentru prima oara in ultima jumatate de secol cand puterea si Fratia Musulmana discuta public.

Participantii la acest "dialog national" au cazut de acord asupra unei "tranzitii pasnice a puterii bazata pe Constitutie", a spus purtatorul de cuvant al guvernului, Magdi Radi. Dar Fratia Musulmana a denuntat imediat insuficienta reformelor propuse.

Un comitet va fi format pentru a propune amendamente la Constitutie pana in prima saptamana a lunii martie, a adaugat Radi, care a adaugat ca ridicarea starii de urgenta, in vigoare in Egipt din 1981, face parte din reformele propuse.

La discutii au participat reprezentantii regimului Mubarak, Fratia Musulmana, partidul Wafd (libéral), Tagammou (stanga), gruparile de tineri pro-democratie care au lansat miscarea de contestare dar si figuri politice independente si oameni de afaceri, potrivit Mena.

Unul dintre liderii opozitiei, laureatul premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei, a afirmat ca nu a fost invitat si a calificat aceste discutii drept "opace".

Presedintele american Barack Obama si-a reiterat duminica dorinta de a vedea angajata "imediat" o tranzitie "ordonata" si "semnificativa" care sa conduca la numirea unui "guvern reprezentativ" in Egipt.

Seful diplomatiei egiptene, Ahmed Aboul Gheit, a raspuns insa ca tara sa refuza "dictatele" din strainatate.

Incepand cu data de 3 februarie, manifestarile se deruleaza in general intr-o atmosfera de calm. Ciocnirile dintre politisti si manifestanti, in prima faza a contestarii, si apoi dintre militantii pro si anti-Mubarak s-au soldat cu cel putin 300 de morti si mii de raniti, potrivit surselor oficiale si medicale.