Presa indoneziana a difuzat luni o inregistrare video socanta care arata cum membrii unei miscari religioase minoritare sunt linsati de o multime de musulmani, fara ca politia sa intervina, relateaza AFP.

Imaginile au fost filmate duminica intr-un sat situat la vest de Java, unde peste o mie de persoane, dintre care unele inarmate cu macete, au intervenit la apelul unei organizatii islamiste pentru a impiedica o reuniune a sectei Ahmadiyah, care urma sa aiba loc intr-o locuinta privata. Trei dintre membrii acestei miscari, dintre care doi erau frati, au fost ucisi, potrivit politiei.

Imaginile socante pot fi urmarite aici.

Imaginile, cel mai probabil filmate de membrii Ahmadiyah, arata cum multimea, strigand "Allahu Akbar" ("Dumnezeu e cel mai mare") si "kafir" ("necredinciosi") arunca pietre si lovesc cu bate corpurile celor doua victime.

Politia a anuntat luni ca opt persoane au fost arestate.

Presedintele indonezian s-a declarat "profund preocupat" de acest atac, care are loc la inceputul unei saptamani dedicate "armoniei intre religii". El a afirmat ca tara "trebuie sa-si apere constitutia, care nu va permite niciodata unui grup sa se foloseasca de credinta pentru a ataca oameni de alta religie", a declarat unul dintre consilierii sai, Daniel Sparingga.

Ahmadiyah, o miscare pacifista, are aproximativ 500.000 de adepti in Indonezia, tara in care peste 80% din populatie este musulmana.

Un decret guvernamental, adoptat in 2008 la presiunea miscarilor islamiste integriste, interzice Ahmadiyah sa-si propage credinta, potrivit careia fondatorul miscarii religioase, Mirza Ghulam Ahmad, ar fi ultimul profet musulman.