In jur de 70 de mii de oameni au iesit in strada, sambata, la Belgrad, la indemnul opozitiei, pentru a cere organizarea de alegeri legislative anticipate, pe fondul nemultumirilor sociale, anunta AFP. Manifestatia de sambata este prima de o asemenea amploare dupa venirea la putere a coalitiei pro-europene, in anul 2008.

Partidul Progresului, principala formatiune de opozitie din Serbia, a indemnat populatia sa iasa din nou in strada, peste doua luni, in cazul in care coalitia pro-europeana nu va renunta la putere si nu va fi de acord cu organizarea de alegeri anticipate.

Manifestatia de sambata, la care au luat parte 70 de mii de oameni, potrivit presei (doar 55 de mii, potrivit autoritatilor) a fost pasnica si s-a derulat fara incidente.

Protestatarii au purtat pancarte (unele dintre ele in limba engleza, pentru a alerta si opinia publica internationala) si i-au cerut presedintelui Boris Tadic sa sustina, la randul sau, organizarea de alegeri legislative anticipate.

Ei si-au exprimat ingrijorarea cu privire la viitorul lor intr-o tara afectata de somajul masiv (26,7%) si de inflatia ridicata, in conditiile in care venitul mediu lunar este de 390 de euro.

"Saracia ne-a adus aici. Vrem o schimbare, vrem alegeri anticipate. Coruptia si jaful ne omoara", au afirmat protestatarii.