In Moscova poate fi adusa o bomba intr-un autobuz obisnuit, asa cum au procedat teroristii care au organizat atentatul din metrou, la 29 martie 2010 si „vaduvele negre" care au pus la cale expozia din Piata Manej, la 31 decembrie. Este o realitate de care s-au convins ziaristele de la cotidianul Moskovski komsomolet, care adus cu autobuzul din Piatigorsk la Moscova o geanta suspecta. In geanta au pus un aspirator, in a carui lacas pentru gunoi putea intra o instalatie exploziva de 1,2-2 kg.

„Insurgentii au adus explozibilul intr-o soba pentru sauna. Cutia noastra era de dimensiunile unei asemenea instalatii. Legam cutia cu scotch. Aparatul de despistare a metalelor ar trebui sa evidentieze prezenta acestora", au descris jurnalistele experimentul realizat.

Cumparand bilete cu pasaportul, ele au depus bomba in cala de bagaje, pentru care au primit un bon. Soferul, fara a verifica bagajul, a incarcat toate gentile pasagerilor in masina.

Persoana in uniforma verifica pasapoarte selectiv la urcarea in autobuz, scrie cotidianul. In autobuz sunt controlate numai biletele, fara a fi comparate cu pasapoartele.

In autobuz a fost depistat un calator beat. La prima statie, el a fost dat jos din masina de militie. Dar dupa 20 de minute, cand autobuzul si-a continuat calatoria, euforicul pasager se afla la locul lui.

Intr-o alta statie – control al bagajelor cu aparatul de identificare a metalelor. Piutul se auzea in dreptul fiecarei genti, dar fortele de ordine nu s-au ostenit sa le desfaca, multumindu-se cu explicatiile proprietarilor.

La statia Orehovo din Moscova, nici un om in uniforma nu s-a prezentat la autobuzul nostru. Atentia sefului de statie a fost atrasa numai de cameramanul ziarului MK, venit sa-si intampine colegele, pentru a inregistra descarcarea bagajelor. Reportul a fost intrebat daca are autorizatie de filmare. Cand le-a fost prezentata, responsabilii statiei s-au fastacit si au scos imediat aparatura de depistare a metalelor. A inceput o verificare amanuntita, dar in agitatia creata, pasagerii au disparut, unul dupa altul", relateaza publicatia.

„Raspunsul la intrebarea daca este sau nu militia capabila sa previna un atac este mai mult decat evident", concluzioneaza ziarul.